Úvod Novinky Tipy z programu
Sledujte najlepšie Suchoňove dielo Svätopluk, vyrovná sa Shakespearovi
Sledujte najlepšie Suchoňove dielo Svätopluk, vyrovná sa Shakespearovi

Sledujte najlepšie Suchoňove dielo Svätopluk, vyrovná sa Shakespearovi

Premiéru najkvalitnejšej opery z pera slovenského skladateľa uvidíte na Dvojke.

Dvojka RTVS v nedeľu 28. januára o 20.10 h uvedie v televíznej premiére záznam inscenácie hudobnej drámy Eugena Suchoňa Svätopluk zo Slovenského národného divadla.

Svätopluk v premiére

Opera-SND-Svätopluk-SND

Libreto napísal skladateľ Eugen Suchoň na námet Ivana Stodolu spolu s dramaturgičkou Jelou Krčméry – Vrteľovou.

V hlavnej postave v novom naštudovaní sa predstaví jubilujúci Peter Mikuláš, ktorý prvýkrát dostal túto rolu ako tridsiatnik.

Momentálne sólista opery Peter Mikuláš účinkuje v opere už v treťom naštudovaní po réžii Branislava Kriška, Juraja Jakubiska a teraz u Romana Poláka po štyridsiatich rokoch na jubileum ako sedemdesiatročný.

Je to opera náročná z interpretačnej stránky pre orchester aj pre sólistov, ktorých výkon prirovnal dirigent Martin Leginus k bežcom na ultramaratóne či k výstupu na Mont Everest a hudbu k tomuto dielu považuje za geniálnu:

„Eugen Suchoň patrí medzi ikony, ktoré by sme si mali vážiť. Svätopluk je najkvalitnejšia operná architektúra z pera slovenského skladateľa a môže hrdo stáť medzi titulmi, ako je Salome Richarda Straussa alebo Jenůfa Leoša Janáčka.“

Jubileum 70 rokov speváka

Peter-Mikuláš-.Jaroslav-Novák-TASR

Režisér Roman Polák, ktorému hlava štátu prezidentka Zuzana Čaputová udelila Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti divadla, prirovnáva Suchoňové dielo k najväčším svetovým klasikom:

„Je to dráma shakespearovských rozmerov, príbeh o zhubnom mechanizme moci, a aj keď je to historický námet, je veľmi živý aj v súčasnom svete.“

Na Dvojke RTVS uvedie záznam predstavenia pri príležitosti 70. narodenín operného speváka Peter Mikuláša, ktorému pred niekoľkými dňami udelila prezidentka Slovenskej republiky Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

Operný spevák Peter Mikuláš je najvýznamnejším slovenským interpretom basového odboru, ktorý pôsobí na najväčších medzinárodných scénach.

V životnej postave

Peter-Mikuláš-opera-Svätopluk-SND

Odborná i laická verejnosť sa zhoduje, že táto postava Svätopluka je jeho životnou rolou.

Nové spracovanie Suchoňovej opery bude strhujúcim zážitkom aj pre televízneho diváka.

Monumentálna historická freska s modernou veľkolepou výpravou a viac ako 150 kostýmami úspešného kostýmového dizajnéra Pavla Dendisa, je podporená ešte strhujúcimi efektmi.

Využívajú videoprojekcie, moderný svetelný dizajn a dokonca aj otvorený oheň na scéne.

Autorkou scény je Barbora Šajgalíková.

Uvedenie Opery Svätopluk na obrazovkách Dvojky sa viaže aj na tohtoročné 1 130. výročie úmrtia kráľa Svätopluka.

RTVS uvedie záznam z tohto výnimočného predstavenia Slovenského národného divadla v televíznej premiére v nedeľu 28. januára o 20.10 h na Dvojke.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS, snd.sk, @slovenskenarodnedivadlo

Živé vysielanie ??:??

Televízia