Úvod Novinky Tipy z programu
Najväčšia pátracia policajná akcia na Slovensku. Aj týmto sa preslávil Bojnický zámok
Najväčšia pátracia policajná akcia na Slovensku. Aj týmto sa preslávil Bojnický zámok

Najväčšia pátracia policajná akcia na Slovensku. Aj týmto sa preslávil Bojnický zámok

Najväčšia policajná akcia v našich dejinách je spojená s Bojnicami.

V medzivojnovom období v noci 27. augusta 1933 ukradli z Bojnického zámku päť oltárnych obrazov. Na druhý deň sa spustila dovtedy najväčšia pátracia policajná akcia u nás, akú poznáme z policajnej histórie.

Nočná krádež ako detektívka

PR manažérka Slovenského národného múzea – múzea Bojnice Petra Gordíková pre Rádio Slovensko vysvetlila: „Vtedy dvaja mladíci zostali po prehliadke Bojnického zámku sa schovali v priestoroch zámockej kaplnky a v noci vyrezali päť najväčších oltárnych tabulí. Následne ich oknom a cez hradný múr vyniesli zo zámku.“

Vďaka tomuto kriminálnemu činu sa vzácny Bojnický oltár stal na 62 rokov najvzácnejším výtvarným dielom vystavovaným v Národnej galérii v Prahe. Vystavovali ho v Šternberskom paláci na Hradčanoch, aby ho už nik tak ľahko neukradol.

Bojnice-Pavol-Remiaš-TASR

Na svoje miesto sa vrátil až 18. decembra 1995. V Bojnickom zámku ho vtedy posvätil biskup Dominik Hrušovský.

História ukradnutia bojnického oltára. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na zámku už viackrát pripravili aj inscenovanú prehliadku pod názvom: Nočná krádež Bojnického oltára ako hranú detektívku. Petra Gordíková k tejto kriminálnej afére dodala: „Handlovskí policajti sa až rok po krádeži náhodou dozvedeli pri inom vyšetrovaní o jednom z páchateľov.“

Mŕtvy plakal za oltárom

Ešte v ten deň zatkli v Handlovej zlodeja Jozefa Ilešica. Ten prezradil aj mená spolupáchateľov stolára Rudolfa Weserleho a hostinského Adolfa Bauera. Obrazy sa našli a previezli ich do reštaurátorských dielní do Prahy, kde skončili v Národnej galérii.

Oltárne obrazy namaľoval florentský maliar Nardo di Cione po morovej epidémii v roku 1348 pre kláštor augustiniánov v talianskej Pise. V 19. storočí oltár kúpil posledný majiteľ zámku gróf Ján Pálffy. Ten je pod kaplnkou, kde sú dnes obrazy vystavené, aj od roku 1908 pochovaný. Po roku 1989 začala zo sarkofágu vytekať neznáma tekutina. Vravelo sa jej aj slzy grófa Palffyho, ktorý mal takto plakať za oltárom.

palfy 16x9.jpg

O zaujímavej prehliadke Bojnického zámku s kriminálnou zápletkou sa dozviete viac ak zámok navštívite. Veď Bojnice sú jedným z dvoch najnavštevovanejších miest Slovenska spolu s Vysokými Tatrami.

A nájdu sa aj takí, ktorí ešte v Bojniciach neboli, no kým tam pôjdete, zatiaľ sa o Bojniciach viac dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia