Úvod Novinky Tipy z programu
V komode z burzy našiel poklad. To, čo s ním urobil, sa dnes len tak nevidí
V komode z burzy našiel poklad. To, čo s ním urobil, sa dnes len tak nevidí

V komode z burzy našiel poklad. To, čo s ním urobil, sa dnes len tak nevidí

Z grófky Ilony Andrássyovej sa stala zdravotná sestra a do Betliara si kupovala lístky.

Mnohí ľudia majú slabosť na starodávne kusy nábytku, ktorý sa snažia nájsť a kúpiť na rôznych starožitných burzách.

Jediný nevykradnutý kaštieľ

O kurióznych prípadoch vedia rozprávať najmä pracovníci múzeí, kde majú starých nábytkov najviac a snažia sa ich opraviť. A niekedy sa pritrafí, že v starom kuse nábytku objavíte poklad nevyčísliteľnej hodnoty.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Dámskom klube na túto tému odznelo: „Čo sa stalo v jedinom nevykradnutom kaštieli na Slovensku v Betliari v roku 2016 možno považovať za senzáciu. Pri premiestňovaní mohutnej barokovej komody sa sama od seba otvorila tajná zásuvka, ktorá viac ako 70 rokov ukrývala osobné veci grófky Ilony Andrássyovej.

Zaujala drobná knižôčka z 15. storočia plná stredovekých modlitieb. Ide o unikát, ktorý presahuje hranice Slovenska.“

Z grófky Ilony sa stala zdravotná sestra

Grófsky rod Andrássyovcov o kaštieľ Betliar prišiel po 2. svetovej vojne. Potom stratili aj majetok v Maďarsku. Grófka Ilona (1917-1990) zostala žiť v Budapešti ako zdravotná sestra.

Na Slovensko do Betliara cestovala ako turistka. Kupovala si návštevné lístky na prehliadku Betliara, kde kedysi žila. Tajnú zásuvku však neotvorila.

Ilona-František-Iván-TASR

V Dámskom klube spomenuli aj ďalší objav v Betliari: „Grófska knižnica má 5 dverí, ale len 4 niekam vedú. O piatych si všetci mysleli, že sú slepé. Zamestnanci kaštieľa našli v škatuli od topánok záhadný kľúč. Pasoval do slepých dverí, za ktorými objavili vzácne päťstoročné knihy a dokumenty. Dokonca rukopis románu Utečenec od Móra Jókaiho z roku 1853, ktorý nebol nikdy vydaný.“

Kto by čakal, že po takej dlhej dobe sa ešte niečo podarí objaviť v zbierkových fondoch múzea v Betliari?

betliar maria terezia vystava_tasr.jpg

Rovnako by nik nečakal, ako jeden americký zberateľ kúpil na burze komodu, pričom v nej objavil tajnú skrýšu. V Dámskom klube k tomu dodali:

„Znie to neuveriteľne, ale našiel priehradku, ktorá bola plná šperkov, diamantov, mincí. Bez preháňania šlo o skutočný poklad. Nový majiteľ v presvedčení, že mu nepatrí, skontaktoval pôvodného vlastníka a poctivo mu všetko vrátil.“

Viac o objavoch nielen v múzeu v Betliari, ale aj v iných starých nábytkoch nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia