Úvod Novinky Tipy z programu
Doktor Krause odhalil, prečo deti zrkadlia svojich rodičov. Takto s nimi nehovorte
Doktor Krause odhalil, prečo deti zrkadlia svojich rodičov. Takto s nimi nehovorte

Doktor Krause odhalil, prečo deti zrkadlia svojich rodičov. Takto s nimi nehovorte

Neuropsychológ Robert Krause sa roky venuje detskému mozgu, o ktorom napísal aj niekoľko kníh.

Úspešný neuropsychológ doktor Robert Krause je známy tým, že sa venuje od detskému mozgu, čím nielen rodičom, pomáha odhaľovať ich správanie a komunikáciu. Funguje inak ako ten dospelý a čím skôr to rodičia pochopia, tým lepšie sa im bude vychovávať a komunikovať.

Ak sa vám videá a obrázky nezobrazujú správne, obnovte stránku.

Robert Krause prišiel ako jeden z hostí do relácie Hit roka, kde porozprával o tom, ako deti zrkadlia svojich rodičov a prečo je to tak. „V čele máme zrkadlové neuróny a ony sú zodpovedné za to, ako zrkadlíme správanie druhých. Keď teraz začnem zívať, je vysoká pravdepodobnosť, že aj naši diváci začnú zívať. Keď začnem po vás kričať, je dosť možné, že váš mozog upraví tonalitu a začnete kričať tiež,“ objasnil.

Zlé pokyny rodičov

Rodičia tiež často používajú slovné pokyny ako „zavri si ústa a jedz“, čo však detský mozog nedokáže pochopiť a dieťa nevie, čo má robiť. „Dospelý mozog tomu rozumie, že pri jedle sa nemá rozprávať, ale keď dáme detskému mozgu pokyny ako nebež, netoč sa, nekrič, je to akoby vám poviem, aby ste sa najbližších päť sekúnd nesústredili na dýchanie. V momente sa začneme sústrediť na dýchanie,“ vysvetlil.

„Čiže s takýmito kontra pokynmi, ktoré majú napríklad začiatok ´ne´, detský mozog nevie pracovať,“ dodal. A automaticky urobí presne to, čo nechcete.

Reláciu Hit roka sledujte vo štvrtok o 20:30 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia