Úvod Novinky Tipy z programu
Šiesty abonentný koncert ponúkne diela Rossiniho, Wieniawského a Brahmsa
Šiesty abonentný koncert ponúkne diela Rossiniho, Wieniawského a Brahmsa

Šiesty abonentný koncert ponúkne diela Rossiniho, Wieniawského a Brahmsa

Koncert je vypredaný, naživo ho odvysiela Rádio Devín.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 23. februára 2024 o 19:00 h. 6. abonentný koncert sezóny 2023/2024. Program zostavený z diel Rossiniho, Wieniawského a Brahmsa diriguje Ondrej Lenárd. Sólistom večera bude mladý rezidenčný sólista – huslista Teo Gertler.

husle-pixabay_niekverlaan.jpg

V dejisku opery

Jeden z najplodnejších a najpopulárnejších operných skladateľov 19. storočia, Gioachino Rossini, uzavrel svoje opusy tridsiatou deviatou operou William Tell. Predohra k tejto opere vykresľuje hudobný obraz života v Alpách, v dejisku opery.


Talent poľského huslistu Henryka Wienawskéhozapôsobil na všetkých, ktorí ho počuli hrať – dokonalá technika, krásny zvuk, citlivé muzikantstvo. Tieto osobné zručnosti preniesol aj do vlastných kompozícií. Koncert pre husle a orchester č. 1 fis mol, op. 14 patrí k najťažším koncertom v tomto žánri, pričom si vyžaduje mimoriadnu pripravenosť sólistu.

Až po tragickú katastrofu vo finále

Symfónia č. 4 e mol, op. 98, patrí k vrcholným dielam pokračovateľa hudobného klasicizmu, Johannesa Brahmsa. Symfónia predkladá inštrumentálnu drámu, ktorá postupuje od bolestnej zádumčivosti a citových vznetov prvej časti cez zasnené, hĺbavé andante k tragickej katastrofe vo finále.

Koncert je vypredaný, naživo ho odvysiela Rádio Devín. Bližšie informácie o ďalších koncertoch na https://sosr.rtvs.sk/. 25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia