Úvod Novinky Tipy z programu
Slovenská národná galéria je už zasa v plnom prevádzkovom režime
Slovenská národná galéria je už zasa v plnom prevádzkovom režime

Slovenská národná galéria je už zasa v plnom prevádzkovom režime

Pozrite si, kto bude mať bezplatný vstup a čo môžete všetko vo vynovených priestoroch obdivovať.

Prvý jarný mesiac a 1. marec sú dátumom, kedy Slovenská národná galéria (SNG) prechádza opäť do plnej prevádzky. Znamená to, že SNG sa vracia k pôvodným otváracím hodinám v režime od utorka do nedele.

Bezplatný vstup ako podpora

Riaditeľka úseku marketingu a komunikácie Bohdana Hromádková dodala: „Rozhodli sme sa podporovať niektoré cieľové skupiny, bezplatný vstup do galérie budú mať deti a mládež do 15 rokov.“

Vstupným zadarmo pre deti a mládež chce galéria podporovať vzdelávanie tejto vekovej skupiny a podporiť aj návštevy školských skupín. Hromádková pripomenula, že SNG má už v plnej prevádzke kníhkupectvo a kaviareň, od 1. marca bude mať verejnosť prístup aj do galerijnej knižnice: „V prvom polroku plánujeme spustiť aj testovanie vernostného programu s názvom Bližšie k SNG, ktorý má podnietiť opakované návštevy jednotlivých skupín."

Minulý rok SNG navštívilo v skrátenom režime od štvrtka do nedele takmer 135-tisíc ľudí. Tento rok SNG ponúka 14 výstav. Od 15. februára otvorí monografickú výstavu Marko Blažo: Celý človek. Predstaví „rozkošatené a komplexné dielo“ pôvodom košického umelca, ktorý nás predčasne opustil v roku 2021.

V marci sprístupní SNG naraz dve výstavy. Prvou bude Umenie fantastického odhmotnenia, ktorá odprezentuje príbeh konceptuálneho umenia na Slovensku. Ako ďalej informovala senior kurátorka SNG Gabriela Kisová, výstava predstaví práce troch hlavných predstaviteľov tohto smeru - Júliusa Kollera, Stana Filka a Petra Bartoša, ale aj diela ďalších umelcov.

Široká ponuka žánrov

Druhá výstava Umenie, ktoré zostalo zoznámi návštevníkov s dielami z legendárneho medzinárodného bienále výtvarníkov Danuvius 68. Osobnosť keramickej plastiky a dizajnu druhej polovice 20. storočia predstaví v júni monografická výstava Jozef Sušienka.

SNG-Daniel-Veselský-TASR

Senior kurátor SNG Dušan Buran upozornil aj na expozíciu Múzeum súčasného umenia, ktorá do galérie pribudne v júni. Bude sa zaoberať dielami od konca 50. rokov 20. storočia a pokrývať široké spektrum umeleckých žánrov a druhov médií.

V júni tiež plánujú sprístupniť interaktívnu expozíciu Dizajn v kocke s dielami z galerijných zbierok dizajnu, úžitkového umenia a umeleckého remesla. Milovníci umenia sa môžu tešiť aj na výstavu zameranú na celoživotné dielo architekta SNG Vladimíra Dedečka, ktorá bude v septembri inštalovaná priamo v jeho ikonickom Premostení.

Koncom roka sa budú môcť vo veľkej výstave v Átriu a ďalších sálach preniesť do obdobia Osmanskej ríše na výstave, ktorá odprezentuje výsledky vedeckovýskumného projektu na tému uhorsko-osmanských vzťahov v 16. až 17. storočí.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia