Úvod Novinky Tipy z programu
Vypestované ryžové „mäso“ ako náhrada hovädzieho. Prinesie množstvo výhod
Vypestované ryžové „mäso“ ako náhrada hovädzieho. Prinesie množstvo výhod

Vypestované ryžové „mäso“ ako náhrada hovädzieho. Prinesie množstvo výhod

Vyrieši sa aj problém skleníkových plynov z chovu hospodárskych zvierat.

Ľudia, ktorí nejedia mäso z etických dôvodov, že im je ľúto zvierat, majú novú nádej na zvýšenie pestrosti svojej stravy. Kórejskí odborníci predstavili ryžové mäso, teda produkt, keď sa spolu s ryžou pestujú aj bunky hovädzieho tuku a svaloviny.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O niečo podobné sa dlhodobo snažia aj iní vedci. Americký úrad pre potraviny a lieky (FDA: U. S. Food and Drug Administration) prijal prelomové rozhodnutie. Trvalo to štyri roky, kým firma z Kalifornie získala súhlas na uvedenie svojho pestovaného mäsa na spotrebiteľský trh.

Zo živočíšnych buniek

Ako v relácii VAT uviedol predstaviteľ tejto firmy Uma Valeti, pestované mäso prináša rad výhod: „Veľkou výhodou pestovaného mäsa je možnosť voľby, ako naďalej jesť mäso bez toho, aby sme sa ho museli vzdať, alebo, aby sme museli zostať vegetariánmi či vegánmi.“

žemľa-pixabay

Táto voľba vychádzala totiž u mnohých prognostikov ako jediná možnosť pre budúcnosť ľudstva. Naša populácia narastá, zvyšuje sa tak náročnosť výroby potravín. Chov hospodárskych zvierat však má desivý dopad na životné prostredie. Hovorí sa až o 15 percentách svetových emisií skleníkových plynov. Uma Valeti na adresu utrpenia zabíjaných zvierat informácie doplnil:

„Pestované mäso prináša dobré životné podmienky zvierat, pričom zlepšuje životné prostredie. Pestované mäso nie je alternatíva mäsa, ale je to mäso vypestované zo skutočných živočíšnych buniek. Odoberáme skutočne kvalitné živočíšne bunky povedzme z kravy, z prasaťa, kurčaťa alebo homára. Hľadáme bunky, ktoré môžu pokračovať v zdravom a silnom raste mimo zvierat. Pozoruhodné na tom je, že aby sme získali skutočne kuracie mäso, nemuseli sme chovať a ani zabíjať kurča.“

Odmietajú čo i len ochutnať

Len v USA sa pritom ročne vyrobí vyše 50 miliónov ton mäsa a hydiny klasickým farmárskym spôsobom. Doteraz bol schválený maloobchodný predaj vypestovaného mäsa iba v Singapure. Americký úrad FDA už dostal ďalšie dve žiadosti o povolenie dodávať pestované mäso. Jednu podala holandská a druhú izraelská spoločnosť. Ani v Amerike však pestované mäso nebude podľa Umu Valetiho hneď masovo ponúkanou alternatívou, keďže ide o komplikovanejšiu technológiu a pestovať v črepníkoch sa nedá, lebo sa pestuje v špeciálnych bioreaktoroch, ktoré sú akoby črepníkmi v prenesom slova zmysle:

„Kým sa pestované mäso dostane do konečného cieľa na pulty supermarketov, budeme musieť získať viac finančných prostriedkov na rozšírenie výroby, aby sa mohli predávať hovädzie steaky a kuracie prsia za prijateľnú cenu.“

Jestvuje ešte jedno výrazné obmedzenie, ktoré brzdí trh s pestovaným mäsom. Podľa štúdie z roku 2022 až 35 percent konzumentov mäsa a 55 percent vegetariánov odmieta ochutnať pestované mäso. Viac informácií nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: pixabay, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia