Úvod Novinky Tipy z programu
Ako byť dobrým otcom pre svojho syna? Odborník apeluje na dve základné veci
Ako byť dobrým otcom pre svojho syna? Odborník apeluje na dve základné veci

Ako byť dobrým otcom pre svojho syna? Odborník apeluje na dve základné veci

Byť rodičom nás nikto nenaučí, stávame sa ním a učíme sa to za pochodu.

Väčšina rodičov sa snaží byť pre svoje deti vzorom a viesť ich čo najlepším smerom. Niekomu sa to darí lepšie, iným menej a niekomu vôbec. Rodičovstvo nikto neučí, ale dnes sú už k dispozícii psychológovia, lektori a množstvo ľudí, ktorí s tým vedia pomôcť.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Jedným z nich je aj kouč a lektor Tomáš Pešek, ktorý rozprával v Dámskom klube v rozhovore s Ivetou Malachovskou o tom, aký by mal byť vzťah otca so synom. „My chlapi to máme tak, že jedna vec je splodiť dieťa a druhá vec je, že chce byť prítomný v jeho živote, chce sa starať a sprevádzať ho. Dnes si to čoraz viac otcov uvedomuje. Hľadajú cestu, ako byť prítomný vo výchove a robiť to, čo najlepšie,“ hovorí.

„Ak chce byť muž dobrý otec, potrebuje primárne pracovať na sebe samom. Deti sa učia najviac kopírovaním. Môžem chcieť, aby sa nejako správal, ale keď to ja nežijem a nie som v tom autentický, ten syn to bude cítiť a zistí to,“ vysvetľuje.

otec-a-syn-si-čítajú

Ďalšou veľmi dôležitou súčasťou je čas. „Odložiť telefón a všetko a tráviť čas len s ním tak, ako si praje. Oni nás prirodzene zapoja do hry a vymyslia nám role. Stačí možno 20 minút denne plnej pozornosti, aby sa vzťah vytváral, bude sa cítiť chcený a akceptovaný,“ apeluje.

Ak ste to možno nestihli, lebo ste mali veľa práce, iné povinnosti, ten vzťah nie je veľmi dobrý a syn je v puberte, stále je šanca. „Môžeme ho zobrať na výlet, tráviť s ním čas osamote. Možno sa budú prirodzene brániť, ale nakoniec to ocenia. To je jedna z možností. Druhá je, že na to otcovia nemusia byť sami. Existujú víkendové kurzy, kde sa môžu stretnúť s inými otcami. Niekto, kto vás prevedie celým procesom, ukáže ako na to a môžu sa udiať dôležité veci,“ dodáva.

Celú reláciu Dámsky klub si pozrieť v našom archíve. Sledovať ju môžete každý pracovný deň o 12.25 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia