Úvod Novinky Tipy z programu
Výnimočný koncert Mariána Čekovského na počesť Milana Lasicu. Bol to náš umelecký tatko
Výnimočný koncert Mariána Čekovského na počesť Milana Lasicu. Bol to náš umelecký tatko

Výnimočný koncert Mariána Čekovského na počesť Milana Lasicu. Bol to náš umelecký tatko

Texty Milana Lasicu veľmi originálne a krásne zhudobnil Marián Čekovský. Vzniklo z toho jedno skvelé dielo.

Milan Lasica bol výnimočný umelec, ktorý nevynikal len v herectve, ale aj ako skvelý humorista, spevák a textár. Jeho texty mali vždy hĺbku a niekoľko významov. Aj ťažké témy vedel podať tak, aby nevyzneli sentimentálne. S hudobníkom Mariánom Čekovským plánovali spoločný koncert. Toho sa už bohužiaľ nedožil.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Preto vznikol projekt Lasica píše Čekovskému. Jeho posledné texty Marián zhudobnil a vytvoril tak spolu s hosťami, sestrou Ľubicou Čekovskou, Petrom Lipom, Martinom Valihorom a sprievodnou kapelou, výnimočný koncert.

„Je to, ako keby ste jazdili v nejakej rýchlej formule, došli ste do cieľa a ešte cítite ten úžasný tok energie, ktorý sa okolo mňa šíri vďaka hudbe, ľuďom a tým textom,“ povedal Čeky bezprostredne po koncerte.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Program koncertu prinesie 14 piesní, ktoré hovoria o láske, živote a vzdá hold spojeniu dvoch velikánov Lasicu i Čekovského a ich nesmrteľných diel cez slovo i hudbu. Väčšinu skomponoval Marián, no piesne Klaviristka a Šťastie (z filmu Rukojemník) jeho sestra Ľubica. Koncert otvorí pieseň Sláva, ktorej hudba pochádza dokonca od otca súrodencov Čekovských.

klaňačka-na-konci-koncertu-lasica-píše-čekovskému

„Skúšky boli mierne krvopotné, lebo som cítil naozaj veľkú zodpovednosť robiť niečo pre pána Lasicu. On to niekde z nejakého hyperpriestoru sleduje, takže som mal trému,“ priznal Marián.

Bol ako ich otec

„Ľubica teda sestra a ja sme boli ako jeho umelecké adoptívne deti. On nám dával vždy nejakým spôsobom najavo, že nám fandí v tom, čo robíme a že sa kedykoľvek môžeme spojiť. Miloval humor, miloval lyriku a hlavne miloval život. Všetko, čo urobil a čo povedal, si chcem pamätať. Bol to náš náhradný umelecký tatko,“ dodal dojatý hudobník.

Nepremeškajte jedinečnú príležitosť zažiť koncert „Lasica píše Čekovskému“, ktorý odráža bohatstvo slovenskej kultúry a zanechá nezmazateľný odtlačok na duši. RTVS ho odvysiela na Veľkonočný pondelok, 1. apríla 2024 o 20.35 h na Dvojke.

25 50 75 90

Galéria

magda-vášáryová-a-hana-lasicova-na-koncerte-lasica-píše-čekovskému marián-čekovský-hrá-na-klavíri-počas-koncertu-lasica-píše-čekovskému peter-lipa-spieva-na-koncerte-lasica-píše-čekovskému ľubica-čekovská-a-marián-čekovský-hrajú-na-klavíri-na-koncerte-lasica-píše-čekovskému ľubica-čekovská-hrá-na-klavíri-na-koncerte-lasica-píše-čekovskému klaňačka-na-konci-koncertu-lasica-píše-čekovskému martin-valihora-hrá-na-bicie-na-koncerte-lasica-píše-čekovskému marián-čekovský-hrá-na-klavíri-a-sppieva-na-koncerte-lasica-píše-čekovskému

Živé vysielanie ??:??

Televízia