Úvod Novinky Tipy z programu
Milostné trojuholníky: Môže žena skutočne milovať dvoch mužov?
Milostné trojuholníky: Môže žena skutočne milovať dvoch mužov?

Milostné trojuholníky: Môže žena skutočne milovať dvoch mužov?

Je možné milovať dvoch mužov súčasne? Možno to znie ako úsmevná situácia, ale v skutočnosti vie poriadne vytrápiť. Ak sa do nej žena dostane nemá to vôbec jednoduché.

Ak sa povie milostný trojuholník alebo nevera, máme tendenciu predstaviť si muža a dve ženy. „U mužov je frekventovanejšie, že majú vzťah mimo. Čo je však paradoxné, že sa to aj dosť toleruje v spoločnosti. Ak má muž vzťah pomimo, tak sa to dosť zľahčuje,“ hovorí psychologička Dagmar Kopčanová.

laska-vztah-pixabay-StockSnap.jpg

Ak si ženatý muž nájde milenku, dokážeme to akceptovať alebo vysvetliť. Jednoducho si povieme, že muži sú už raz takí. Niektoré názory vedia zájsť až tak ďaleko, že vinu za jeho neveru pripisujú žene. „Hovorí sa, že veď to sú muži, že sú polygamne založení a potrebujú si aj bokom dopriať. A ty mu nestíhaš alebo nevyhovuješ po všetkých stránkach,“ vysvetľuje psychologička Dagmar Kopčanová, ako ľudia zvyknú ospravedlňovať mužskú neveru.

Lenže, ak sa v podobnej situácii ocitne žena, pravidlá nie sú rovnaké. Pochopenie sa zrazu vytráca, akceptácia klesá a vinu za svoju neveru si žena znáša sama.

Ako sa to stane

Na začiatku sa zdá všetko nevinné. Začne to sympatiami, neskôr sa pridá fantázia a nakoniec sa prejavia prvé impulzy záujmu. „To je už tancovanie na tenkom ľade,“ varuje psychologička.

Partnerské kŕmenie sa

Dôvodov, prečo hľadáme a nadväzujeme sekundárne vzťahy môže byť viacero. Žena však často hľadá niečo, čo jej chýba. Ak jej obaja muži poskytujú to, čo od nich očakáva, potom dokáže ľúbiť každého z nich.

Psychologička Dagmar Kopčanová tiež vysvetlila, aké typy žien sú viac náchylné k vyhľadávaniu sekundárneho partnera. „Môžu to byť nie celkom zrelé ženy, ktoré ešte len vstupujú do vzťahového života a hľadajú lásku,“ hovorí.

Mladé neskúsené ženy, ktoré sú ešte len na začiatku svojho milostného života vyvažujú ženy v dlhodobom zväzku. „Potom to môžu byť partnerstvá a manželstvá ktoré už idú 15 až 20 rokov v tých istých koľajach a povedia si, že už to nie je ono,“ dodáva.

Únik k inému partnerovi však nie je riešením. Dlhodobý vzťah potrebuje aj trpezlivosť a snahu veci udržiavať a oživovať. Niekedy je pre ľudí príliš náročné obnovovať stereotypný vzťah a tak zvolia kratšiu únikovú cestu.

Treba však dodať, že milostný trojuholník prináša množstvo komplikácií do života, či už sa v ňom ocitá žena alebo muž. Ak vás zaujíma celý rozhovor na túto tému, nájdete ho v televíznom archíve na webe RTVS. Celá epizóda odvysielaná dňa 9. marca 2024 je dostupná v archíve Dámskeho klubu.

Sledujte reláciu Dámsky klub a ďalšie zaujímavé témy, ktoré pre vás chystá každý pracovný deň od 12:25 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia