Úvod Novinky Tipy z programu
Tréner psov Juraj Ferko vyvracia najväčší mýtus o jedle. Toto psom jednoznačne nedávajte
Tréner psov Juraj Ferko vyvracia najväčší mýtus o jedle. Toto psom jednoznačne nedávajte

Tréner psov Juraj Ferko vyvracia najväčší mýtus o jedle. Toto psom jednoznačne nedávajte

Juraj bude opäť chodiť do slovenských rodín a pomáhať pri výchove zvieratka.

Už onedlho sa budete môcť pozerať na to, ako tréner psov Juraj Ferko prevychová a pomôže viacerým rodinám s ich psími, ale aj inými zvieracími miláčikmi. Okrem výcviku si Juraj potrpí aj na to, čo psíky jedia a ako prosperujú. Vyvrátil nám hneď niekoľko mýtov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Toto rozhodne nie

Ak ste si mysleli, že keď svojmu psovi varíte, robíte to najlepšie, čo môžete, opak je pravdou. „Varené jedlo nie je vhodné pre psa zo zdravotného hľadiska. Prešlo tepelnou úpravou, ktorá je neprirodzená, vo varenom jedle je množstvo soli, ktorá psovi extrémne zaťažuje obličky a môže spôsobiť až vážne poruchy. A korenie. To pes nemá prečo prijímať môže byť dráždivé, v extrémoch až toxické,“ vysvetľuje.

Ďalším problémom sú aj tuky, ktoré sú v teplej forme tekuté, no keď vychladnú, vytvoria akúsi lepkavú hmotu. Psovi sa znečisťujú zuby a následne mu páchne z papule. „Treba sa varenému jedlu a zvyškom vyhýbať, ako je to len možné,“ varuje.

juraj-ferko-so-psom

Čo je teda podľa neho to najlepšie, čo môžeme psovi dať? „Pre psa je najlepšia strava taká, ktorú pripravil odborník. Nech sú to granule alebo konzervy. Je to deklarované ako kompletná strava pre psa a vtedy viem, že má v potrave všetko, čo potrebuje,“ hovorí.

Dobrou alternatívou je aj surová strava. „Môžete si naštudovať základnú literatúru dve asi 750-stranové knihy BARF pre začiatočníkov, nakúpiť mrazáky a pripravovať mu stravu,“ smeje sa. Je to rozumná alternatíva pre ľudí, ktorí chovajú veľa psov alebo väčších psov.

Pozor na zmenu stravy

Pokiaľ máte prvého psa a rozhodujete sa, aké granule mu kúpiť a ste zo všetkých na trhu zmätení, Juraj radí: „Akákoľvek granula v EÚ prešla certifikáciou a určite psovi neublíži. Čo kúpime v obchode, nie je nezdravé. A potom sa môžeme hrať s kvalitou. Pes je mäsožravec, aspoň 70% by mal mať mäso v surovom stave a keď je to v granulke, tam hľadáme aspoň 20%. Vtedy hovoríme o veľmi kvalitnej strave,“ vraví.

juraj-ferko-so-psom

Pozor však na zmenu granúl a najmä na zmenu mäsa. Možno sa vám bude zdať, že váš pes je dookola to isté, avšak kým prosperuje a nemá žiadne problémy, nemeňte mu to.

„Psovité šelmy majú vo voľnej prírode celý život jednu primárnu bielkovinu. Ich organizmus je naučený na monotónnu stravu. Zmena príchute by až tak neprekážala, ale s tým prichádza aj zmena mäsa a to netreba meniť,“ dodáva.

Sledujte už túto sobotu 6. apríla reláciu Neposlušní s Jurajom Ferkom o 17.10 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia