Úvod Novinky Tipy z programu
Chráni dojčenie pred otehotnením? Nespoliehajte sa na to
Chráni dojčenie pred otehotnením? Nespoliehajte sa na to

Chráni dojčenie pred otehotnením? Nespoliehajte sa na to

O dojčení sa často hovorí ako o prirodzenej antikoncepcii.

O tom, či sa na to ženy môžu skutočne spoliehať hovorila doktorka Zuzana Kosibová v relácii Dámsky klub

Materské mlieko predstavuje hodnotný zdroj vitamínov. Dojčenie je dôležité pre vývin a prosperitu dieťaťa. „Vitamíny, výživové doplnky prostredníctvom mliečnej stravy od matky sú benefitom pre vývoj dieťatka,“ hovorí doktorka Zuzana Kosibová.

Novorodenec.png

Ako ovplyvňuje dojčenie plodnosť

Medzi matkami existuje častá mienka, že dojčenie účinkuje aj ako antikoncepcia.

Pri dodržiavaní istých zásad pri dojčení sa pravdepodobnosť tehotenstva znižuje. Napríklad, ak žena dojčí častejšie, nesnaží sa pauzu medzi laktáciami odďaľovať a prvá menštruácia po pôrode sa ešte nedostavila.

Po pôrode sa ženám začne vylučovať prolaktín, ktorý podporuje laktáciu. Tento hormón súčasne zabraňuje nástupu ovulácie. Za dostatok prolaktínu v tele ženy zodpovedá časté dojčenie. Ak žena odďaľuje pauzy medzi dojčeniami na viac ako 4 hodiny, tvorba mlieka a súčasne aj hladina prolaktínu môže začať klesať.

Ďalším rizikom je prikrmovanie bábätka náhradou materského mlieka. „Ak začne mamička prikrmovať, tak šanca na otehotnenie rapídne stúpa, pretože už nevieme zabezpečiť dieťatku až také časté kojenie,“ vysvetľuje doktorka.

Dojčenie nechráni

Gynekologička a pôrodníčka Zuzana Kosibová upozorňuje, že dojčenie je nespoľahlivá antikoncepčná metóda. „Bohužiaľ, niektoré mamičky si to myslia a prichádzajú k nám do ambulancie tehotné,“ hovorí.

Ak žena neplánuje otehotnieť, na dojčenie by sa spoliehať radšej nemala. „Laktáciu nemôžeme považovať za stopercentnú metódu antikoncepcie,“ vysvetľuje.

Pre dojčiace matky sú dostupné napríklad rôzne formy bezpečnej antikoncepcie, ktoré ich pred neželaným tehotenstvom ochránia.

Celý rozhovor s doktorkou Zuzanou Kosibovou nájdete v archíve Dámskeho klubu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia