Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, čo je to hudobná psychológia? Ako podľa nej reaguje náš mozog na hudbu?
Viete, čo je to hudobná psychológia? Ako podľa nej reaguje náš mozog na hudbu?

Viete, čo je to hudobná psychológia? Ako podľa nej reaguje náš mozog na hudbu?

Hudobná psychológia alebo psychológia hudby? Ani odborníci sa nevedia zhodnúť na presnom znení tohto hudobno-psychologického smeru.

Na čom sa však zhodujú je, že hudba podmieňuje množstvo ľudských emócií. Porozprával o tom hudobný psychológ Peter Kusý v rozhovore pre Rádio FM.

Hudobná psychológia sa zaoberá vplyvom hudby a zvukov na ľudskú psychiku. Čo konkrétne skúma? „Napríklad emocionálne odpovede pri hudobnom počúvaní, pôsobenie hudby na rôzne typy činností, na výkon, hudba v reklame v rámci obchodného priestoru,“ uvádza Peter Kusý.

Štúdie v rámci tejto oblasti sa zaoberajú napríklad aj našim hudobným výberom. Snažia sa zodpovedať otázku, aká hudba sa nám páči alebo nepáči.

Mladí ľudia baviaci sa na diskotéke

Peter Kusý vysvetľuje, že náš mozog reaguje na hudbu emotívne. Spôsob, ako to robí je rovnaký ako pri hovorenej reči, pretože pritom používa tie isté mozgové štruktúry. Počas verbálnej komunikácie sa učíme rozpoznávať rôzne emotívne reakcie. Túto skúsenosť potom využívame pri počúvaní hudby.

Pre mnohých ľudí má hudba terapeutický účinok a vyhľadávajú ju v náročných obdobiach. „Okrem toho, že má terapeutický potenciál, tak dokáže pôsobiť na rôznych úrovniach. Harmonizujúco a veľmi efektívne dokáže umocniť zážitok alebo voviesť človeka do nejakých situácií s úplne iným emočným prežívaním ako bez hudby,“ vysvetľuje odborník Peter Kusý.

hudba music gitara guitar.jpg

Náš aktuálny emocionálny a psychický stav tiež ovplyvňuje, na akú vlnu sa naladíme. Výskumy v danej oblasti ukazujú, že hudba sa úzko spája s rôznymi emóciami a tento fakt je univerzálne platný v každej kultúre.

„Vnímame základne emócie v hudbe, napríklad radosť, smútok, vzrušenie, hnev. Akoby nezávisle na sebe dokážeme identifikovať emočný náboj v tej hudbe,“ hovorí o našej ľudskej schopnosti hudobný psychológ.

Hudba má vplyv aj na naše telesné prejavy, ako je napríklad mimika tváre či regulovanie telesnej teploty. Emócie, ktoré v nás vyvoláva sú však subjektívne a závisia od osobného prežívania človeka. Niekedy zaváži aj zážitok, ktorý nám daná pesníčka pripomína.

Nalaďte sa aj vy na dobrú vlnu s hudbou alebo podcastmi Rádia_FM.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia