Úvod Novinky Tipy z programu
Tieto dva povely sa pes dokáže naučiť aj sám. Vydiera vás nimi
Tieto dva povely sa pes dokáže naučiť aj sám. Vydiera vás nimi

Tieto dva povely sa pes dokáže naučiť aj sám. Vydiera vás nimi

Čo sa naučí najrýchlejšie a rozumie našim slovám?

Psy sú veľmi učenlivé a šikovné tvory. Pokiaľ sa im venujeme, sú z nich skvelí parťáci, ktorí nám rozumejú. Tréner psov Juraj Ferko bude v relácii Neposlušní riešiť tie ťažšie a zaujímavejšie prípady. Rozumie nám pes vlastne to, čo mu hovoríme alebo je to o hlase?

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Pes rozumie slovám relatívne ťažko. Naše ľudské slová sú mu veľmi neprirodzené. Dokáže sa naučiť desiatky slov, ale musia byť povedané exaktne a byť vytrhnuté z kontextu. Keď mu v súvislej vete povieme sadni, ľahni, stoj, zostaň, z toho si to nevyberie. Tón hlasu alebo intonácia nezohrávajú úlohu,“ hovorí Juraj.

Toto sa pes naučí sám

Existujú však povely, ktoré sa vie pes naučiť aj sám. Juraj nás prekvapil tým, ktoré to sú a čo nimi vlastne pes sleduje. „To je sadni a podaj labku. Z jednoduchého dôvodu. Sú to modely vydierania svojho človeka. Pes sedí okamžite veľmi rýchlo, lebo sme vysokí a keď sa na nás chce dohora pozerať, je mu prirodzenejšie si sadnúť. Potom nahodí psie oči a niečo si pýta. Keď mu to nevyjde, začne škrabkať labkou. Čiže vie už aj podať labku,“ prekvapuje.

juraj-ferko-so-psami

Keď teda príde do nejakej rodiny a tí sa mu chvália, že ich psík už vie sadnúť a podať labku, okamžite mu bliká kontrolka. „Ups, pes manipuluje s rodinou,“ smeje sa.

Sledujte krásnu zvieraciu reláciu Neposlušní v sobotu o 17.10 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia