Úvod Novinky Tipy z programu
Chcete zažiť Parížsky maratón či Tour de France bez toho, aby ste tam boli? Môžete
Chcete zažiť Parížsky maratón či Tour de France bez toho, aby ste tam boli? Môžete

Chcete zažiť Parížsky maratón či Tour de France bez toho, aby ste tam boli? Môžete

Virtuálna realita vytvára prostredie, akoby ste bežali maratón.

Hologramová technológia je zjednodušene povedané trojrozmernou projekciou. Vidíme ju už aj bez špeciálneho vybavenia. Nepotrebujeme na to kamery ani okuliare a obraz sledujeme z ľubovoľného uhla.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Drahý vešiak na oblečenie

Tieto 3D riešenia inšpirujú už nielen tvorcov rôznych počítačových hier, do ktorých sa prenesiete práve pomocou špeciálnych pomôcok väčšinou okuliarmi.

Koľkí už podľahli predstave, že budú cvičiť doma a kúpili si bežecký pás či statický bicykel. Mnohým sa stalo, že mali z nich drahý vešiak na oblečenie vo svojej spálni. Zo svetového mobilného kongresu v relácii VAT ukázal Gregor Mareš riešenie týchto domácich simulácii určených na pohyb. 

guľa-beh-VAT-RTVS

„Na svetovom mobilnom kongrese v Barcelone prezentovali pohlcujúci beh ako vylepšenie bežiaceho pásu. Bežec v ňom môže zažiť Parížsky maratón. Beží sa vo vnútri gule, na ktorú vnútornú stenu sa premieta 360 stupňový obraz. Technológia snímania pohybu neustále sleduje bežca. Podľa jeho pohybov a rýchlosti sa upravuje premietaný obraz.“

Bicyklujte trebárs aj so Saganom

Ak sa tento nápad ujme, možno si budeme môcť onedlho zabehnúť maratón aj doma, ako tomu bolo v prípade kupovania bežiacich pásov. Prípadne budeme bicyklovať ako na Tour de France či iných pretekoch. Možno tak budú štartovať aj svetoví športovci so súpermi v hologramovej 3D simulácii. Má to výhodu, že pritom nehrozia hromadné pády. Kam až môže zájsť virtuálna realita? Okrem počítačových hier, či simulácie športových podmienok možno onedlho budeme chodiť cez virtuálnu realitu aj na dovolenky.

O najnovších trendoch vo vede a technike sa dozviete v relácii VAT z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: pixabay, TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia