Úvod Novinky Tipy z programu
Menštruačná chudoba trápi až 500 miliónov žien. Na Slovensku preto vznikol unikátny projekt
Menštruačná chudoba trápi až 500 miliónov žien. Na Slovensku preto vznikol unikátny projekt

Menštruačná chudoba trápi až 500 miliónov žien. Na Slovensku preto vznikol unikátny projekt

Množstvo žien žijúcich na Slovensku stále nemá prístup k menštruačným pomôckam.

„Menštruačná chudoba je stav, kedy osoba nemá dostatočné množstvo finančných prostriedkov na to, aby si mohla zabezpečiť základné menštruačné potreby,“ vysvetlila pre Rádio Slovensko Radka Mikšík, lektorka sexuálnej a vzťahovej výchovy. Tento problém trápi celosvetovo okolo 500 miliónov dievčat a žien. Tie sa neraz musia rozhodovať, či si kúpia hygienické pomôcky alebo základné potraviny.

Bolesť hlavy.png

Často preto namiesto menštruačných vložiek siahajú po rôznych látkach či novinovom papieri. Takýto stav negatívne vplýva na ich zdravie, ale zhoršuje im aj prístup ku vzdelávaniu či k práci. „Nie je výnimkou, že dievčatá počas menštruačného týždňa vynechávajú školu,“ dodala Radka Mikšík.

Menštruačné skrinky pomáhajú už aj ženám na Slovensku

„V Európskej únii trpí menštruačnou chudobou približne jedna z desiatich osôb. Štatistiky zo Slovenska by sme mali mať už budúci rok,“ priblížila Natália Blahová, koordinátorka projektu Dôstojná menštruácia. Cieľom projektu je pomôcť znevýhodneným dievčatám a ženám k dôstojnej menštruácii.

Medzi osoby ohrozené menštruačnou chudobou nepatria podľa Natálie Blahovej len ženy z marginalizovaných komunít. Tento problém sa týka aj žien bez domova či matiek samoživiteliek. „Tiež to môžu byť aj mladé osoby, ktoré nemajú prístup k informáciám. Vieme, že čo sa týka vzdelávania na Slovensku, tak tam sme veľmi limitovaní.“

Menštruačné pomôcky

Medzi základné ciele projektu patrí sprístupnenie menštruačných potrieb na verejných toaletách či iných miestach, kam si pre ne ľudia môžu prísť. „Fungovať môže aj zaradenie menštruačných pomôcok do balíčkov sociálnej podpory. A vďaka nášmu projektu už na Slovensku vznikli menštruačné skrinky“ vysvetlila Radka Mikšík, ktorá na projekte spolupracuje.

Natália Blahová zdôrazňuje, že právo na hygienu je základným ľudským právom. Napriek tomu existuje stále mnoho žien a dievčat, ktoré nemajú možnosť dôstojnej menštruácie. „Veľmi sa to týka telesnej integrity a dôstojnosti tej osoby.“

Celý rozhovor s Radkou Mikšík a Natáliou Blahovou si môžete vypočuť na tomto odkaze.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia