Úvod Novinky Tipy z programu
Chcete byť dobrou matkou svojmu synovi? Odborníčka vysvetľuje, kedy začať budovať vzťah
Chcete byť dobrou matkou svojmu synovi? Odborníčka vysvetľuje, kedy začať budovať vzťah

Chcete byť dobrou matkou svojmu synovi? Odborníčka vysvetľuje, kedy začať budovať vzťah

Ako vytvoriť kvalitný vzťah medzi matkou a synom?

Pozvanie do Dámskeho klubu prijala psychologička Mária Kopčíková, ktorá sa venuje deťom aj ich rodičom. My sme sa jej opýtali, aký je kľúč ku kvalitnému vzťahu medzi matkou a jej synom. Kedy je vhodné tento vzťah začať budovať a čo robiť, aby zo syna vyrástol vyrovnaný a empatický muž?

„Odpoveď je podľa mňa veľmi jednoduchá. pre mňa je čas začať budovať vzťah s dieťaťom v momente, keď zistím, že ho čakám,“ odpovedala na otázku, kedy by mala matka začať budovať vzťah so synom.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku.

„No a samozrejme potom, keď sa nám dieťa narodí, tak sa tvorí pevná väzba. Tým, že mama ho nosila deväť mesiacov v brušku, veľa žien dojčí, a teda prirodzene trávia s tým dieťaťom veľa času. Tá väzba sa buduje tým, že sa o dieťa starám, snažím sa vnímať jeho potreby a signály,“ vysvetlila psychologička Mária Kopčíková.

Odborníčka dodala, že sú to práve prvé roky života, kedy sa dieťa prostredníctvom matky učí, ako pracovať s emóciami. Na základe reakcií, ktoré mu ukazuje matka, si aj jej syn vytvára isté vzorce, ako reagovať v rôznych situáciách.

Vďaka tomu sa aj syn môže naučiť, že emócie sú v poriadku a ak cíti, že sa potrebuje vyplakať, nemusí v sebe držať slzy. „Rodičia by mali pri výchove myslieť na to, že každá emócia je v poriadku. Je v poriadku, že ju zažívam, ale potrebujem sa s ňou naučiť pracovať, aby ma neskôr nezvalcovala.“

Celý rozhovor so psychologičkou Máriou Kopčíkovou si môžete pozrieť aj v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia