Úvod Novinky Tipy z programu
Košické rozhlasové vysielanie je tu už 97 rokov
Košické rozhlasové vysielanie je tu už 97 rokov

Košické rozhlasové vysielanie je tu už 97 rokov

Na konte si nesie vysielacie prvenstvá. Neskôr ho zasiahla politika. No svoje vysielanie neprerušil.

Košické rozhlasové štúdio oslavuje 97. výročie pravidelného vysielania. Túto takmer storočnicu si pripomína na Rádio Regina Východ prostrestredníctvom kampane „97 rokov s Vami“. Spomínať sa bude na rozhlasové osobnosti, rozhovory a históriu rozhlasu v Košiciach.

rozhlas_kosice.jpg

Z akéhokoľvek pohľadu je 97 rokov úctyhodný vek - nielen pre človeka, ale aj pre médium. To, že košické rozhlasové štúdio vysiela bez prestávky už tak dlho, je zásadný argument a ocenenie práce všetkých generácií jeho bývalých aj súčasných zamestnancov, za čo im patrí veľké poďakovanie,“ povedal riaditeľ košického štúdia RTVS Jaroslav Kerner.

Historické začiatky vysielania

Pravidelné rozhlasové vysielanie sa začalo 17. apríla 1927. Jeho prvé vlny sa pod vedením Vojtěcha Měrka vysielali z provizórneho štúdia na rohu Poštovej a Hradbovej ulice.

Košický rozhlas.png

Hneď v prvých rokoch jeho pôsobenia sa rozbhelo niekoľko nových vysielaní. Ešte v roku 1927 zaznela prvá rozprávka pre deti, ktorú čítal Emil Rusko.

Na Vianoce toho istého roku prišlo dramatické vysielanie.

Košický rozhlas bol prvým rozhlasom, ktorý odvysielal omšu z Dómu sv. Alžbety, čím položil základy náboženského vysielania.

Začali sa tiež prenosy jazzovej hudby z Kaviarne Astória. Svoju činnosť tu započal aj Košický rozhlasový orchester.

Nezabudlo ani na maďarských, rusínskych, resp. ukrajinských poslucháčov a obyvateľov na východnom Slovensku.

V roku 1938 rozhlasové vysielanie bezohľadne ovplyvnila politika. Po Viedenskej dohode Nemecko a Taliansko dali južnú časť Slovenska Maďarsku. Pred obsadením Košíc, rozhlasoví pracovníci premiestnili všetku vysielaciu techniku a archív do Prešova.

Košický rozhlas to však nepoložilo. Svoju činnosť si udržal napriek režimom a meniacim sa podmienkam. Krásnych 97 rokov jeho pôsobenia si budeme pripomínať až do 3. mája. Počúvajte Rádio Regina Východ.
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia