Úvod Novinky Tipy z programu
Na svoje zločiny bol hrdý. Skutočná tvár Adolfa Eichmanna, architekta holokaustu
Na svoje zločiny bol hrdý. Skutočná tvár Adolfa Eichmanna, architekta holokaustu

Na svoje zločiny bol hrdý. Skutočná tvár Adolfa Eichmanna, architekta holokaustu

Adolf Eichmann bol kľúčovou postavou v pláne známom ako "konečné riešenie". Stál za vyhladením Židov počas druhej svetovej vojny.

Pre lepšie pochopenie jeho myšlienok a činov z obdobia vlády Adolfa Hitlera, bol nakrútený dokumentárny film "Diablovo priznanie". Film odhaľuje pravého Eichmanna prostredníctvom nahrávok jeho rozhovorov, ktoré boli dlho skryté pred verejnosťou.

holokaust.jpg


Dve tváre Adolfa Eichmanna

Počas svojho súdneho procesu v Izraeli v roku 1961 Eichmann tvrdil, že bol len jedným z mnohých, ktorí "len plnili rozkazy".

Zvukové záznamy z filmu však odhaľujú jeho skutočné postoje a hrdosť na svoje činy. Zásadnú úlohu zohrával napríklad pri organizácii deportácií Židov do koncentračných táborov. Tento rozpor medzi jeho verejným vystupovaním na súde a súkromnými vyjadreniami poskytuje kľúčové pochopenie jeho skutočnej úlohy v holokauste.

holocaust holokaust Zidia transport Auschwitz Osviencim_Wikimedia.org_Bundesarchiv.jpg

Na svoju obhajobu využil média

Eichmann a jeho obhajcovia používali počas procesu rôzne triky, aby ho v médiách vyobrazili v lepšom svetle. Snažili sa ho predstaviť ako nevinného, bezvýznamného úradníka, ktorý iba vykonával rozkazy. Touto manipuláciou chcel minimalizovať svoju vinu a trest.

Objavenie a zverejnenie záznamov v dokumentárnom filme z roku 2022 ukazuje, že Eichmann nebol len pasívny vykonávateľ, ale aktívny a hrdý účastník masových vrážd.

Skúmanie prípadu Adolfa Eichmanna nám pomáha lepšie rozumieť nebezpečenstvám fanatizmu a extrémizmu. Dokument odhaľuje nielen osobu stojacu za nacistickými zločinmi, ale aj pripomína, prečo musíme neustále bdieť a učiť sa z histórie, aby sme predišli opakovaniu podobných tragédií.

Sledujte trojdielny dokument Diablovo priznanie v utorok 7. mája o 21:05 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia