Úvod Novinky Tipy z programu
Pes a dieťa v domácnosti? Poslúchnite rady Juraja Ferka a predídete konfliktom
Pes a dieťa v domácnosti? Poslúchnite rady Juraja Ferka a predídete konfliktom

Pes a dieťa v domácnosti? Poslúchnite rady Juraja Ferka a predídete konfliktom

Žiarlivosť psa na dieťa nie je raritná a môže byť nebezpečná.Toto sú rady psieho kouča.

Vzťah medzi psom a dieťaťom býva krásny, ale niekedy vie aj potrápiť. Konflikty medzi nimi treba včas vyriešiť.

Ako opisuje psí kouč Juraj Ferko , vždy závisí od veku dieťaťa. Čím menšie dieťa, tým väčšie riziko. Pokiaľ sa pes dostane s dieťaťom do nepríjemného kontaktu, nezabudne na to .

Juraj Ferko, Najvernejší

Najlepšie je takejto situácii predísť. Ako na to? Juraj Ferko má niekoľko rád.

Nikdy ich nenechávajte osamote

Malé deti nikdy nenechávajte so psom bez dozoru . Riskujete tak veľmi nebezpečnú situáciu . „Treba si uvedomiť, že pes je mäsožravá šelma. Aj keď ho máme doma a je to náš maznáčik. On má výbavu na to, aby zabíjal,“ varuje kouč známy z relácie Neposlušní . Nikdy nevieme odhadnúť, ako bude pes v ohrození reagovať. Aj keď si svojho psíka dobre poznáme, netušíme, aké mechanizmy použije v sebaobrane .

Základ je príprava

Predchádzať situáciám pomôže príprava . Ak už psa máte a čakáte dieťa , Juraj Ferko má jednu dobrú radu. „Prestaňte sa venovať svojmu psovi,“ hovorí. Pár týždňov pred pôrodom by ste mali obmedziť pozornosť , ktorú mu venujete.

dieťa a pes.jpg

Mnohí psíčkári krútia hlavou, ale vysvetlenie znie jednoducho . „Keď si prinesiem domov bábätko z pôrodnice je jasné, že psovi venujem menej času ako pred pôrodom. Ale keď sa to stane v jeden deň, že prinesiem bábätko do rodiny a pes je zrazu na druhej koľaji, tak si to spojí,“ opisuje klasickú situáciu.

Avšak, pozrite sa na to z iného pohľadu . „Ak som dva, tri týždne pred pôrodom odmeraný voči psovi a nevenujem veľa pozornosti. A potom príde dieťa a ja mu kus tej pozornosti vrátim, tak odstránime žiarlivosť,“ opisuje. Váš pes bude mať príchod nového člena rodiny spojený s pozitívnym pocitom .

pexels-sarah-chai-7282222.jpg

V rukáve má ešte jednu obzvlášť bizarnú radu . „Z dieťaťa treba spraviť zdroj potravy pre psa,“ zaskočil v éteri relácie Dámsky klub. Na prvé počutie hororovú radu hneď objasnil. Bábätku môžete na ruku položiť kúsok taveného syru a nechajte psíka, aby ho oblízal. Pes si takto spojí ruky a nohy dieťaťa s pozitívnym očakávaním . To môže dieťa ochrániť v neskoršom období, kedy by mohlo psa nechtiac ohroziť

Ako sa vysporiadať so žiarlivosťou psa

Ak sa už žiarlivosť dostaví, treba zasiahnuť. Aj pre takéto prípady má psí kouč Juraj Ferko odporúčania.

1. Doprajte psovi stály a pravidelný čas, kedy sa venujete iba jemu . Nezávisí od dĺžky spoločného času, ale jeho intenzity . Desať minút kvalitne strávaného času denne môže výrazne zlepšiť situáciu.

2. Vyčleňte psovi jeho vlastné teritórium . Môže to byť klietka, miestnosť alebo pelech, do ktorého má dieťa zakázaný vstup .

3. Chráňte psa pred dieťaťom. Tak mu ukážete, že dieťa učíte ako má s ním zaobchádzať. Odoberte dieťaťu hračku, ktorou psa provokuje. Rovnako ho ukráťte o čas, ktorý venujete svojmu psovi. Navodíte tak istú vyrovnanosť v ich vzťahu.

Celý rozhovor s Jurajom Ferkom si môžete pozrieť v archíve relácie Dámsky klub .

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia