Úvod Novinky Tipy z programu
Obrovský úspech RTVS, bodovali a ceny získali dvaja naši redaktori
Obrovský úspech RTVS, bodovali a ceny získali dvaja naši redaktori

Obrovský úspech RTVS, bodovali a ceny získali dvaja naši redaktori

Petra Strižková a Jozef Kubánek sú laureátmi, ktorých práca opätovne potvrdila dôveryhodnosť verejnoprávneho média.

Kvalitná novinárska práca a dôveryhodnosť verejnoprávnej RTVS sa opätovne potvrdila. V utorok 21. mája boli udelené ocenenia v rámci jubilejného 20. ročníka Novinárskej ceny. V rámci audiovizuálnej žurnalistky získala RTVS až päť nominácií, pričom v kategórii investigatívnych príspevkov obsadila všetky tri nominácie. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v priestoroch Starej tržnice v Bratislave, kde hlavné ocenenie Osobnosť slovenskej žurnalistiky získal Martin Milan Šimečka.

Kamerový systém pred kamerou

Za investigatívny príspevok v kategórii Audiovizuálna žurnalistika sa stal víťazom redaktor RTVS Jozef Kubánek s reportážou Kamery nad zlato. Novinárske ceny za rok 2023 boli udeľované v jedenástich kategóriách a v Audiovizuálnej žurnalistike mala RTVS všetkých troch nominovaných Ivana Bradu za sériu príspevkov Biznis po bratsky a Barboru Šišolákovú za reportáž Mladšie lepšie vynáša.

z-pohľadu-kamery-koláž-Stanislav-Háber-RTVS

V zdôvodnení poroty udeliť cenu Jozefovi Kubánkovi sa píše: „Reportáž o kúpe protipožiarneho kamerového systému vedením štátnych lesov na sklonku jednofarebnej vlády SMER-u sa venuje spoločensky dôležitej téme korupcie a netransparentného nakladania s verejnými zdrojmi na Slovensku. Investigativním prístupom odhaľuje prípad pochybenia pri verejných zákazkách a poukazuje na možné neefektívne využitie financií. Porovnává situáciu so zahraničím, konkrétne s Nemeckom, kde podobný systém funguje lepšie. Dáva priestor všetkým zapojeným stranám a využíva zaujímavé vizuálne spracovanie.“

Petra-Strižková-Jindřich-Bardon-RTVS

Citlivo o intimite LGBTI+

Ďalšou ocenenou redaktorkou RTVS sa stala Petra Strižková za sériu Príbehov na týždeň Homofóbia v nás v Rádiu Slovensko, ktorá dostala Cenu otvorenej spoločnosti. Petra Strižková k tomu povedala: „Keď robím reláciu o akýchkoľvek znevýhodnených ľuďoch, tak si dávam veľký pozor, aby som nechtiac neskĺzla do aktivizmu. Snažím sa tému nahrať tak, aby bola pravdivá, zrozumiteľná, aby inšpirovala poslucháčov pozrieť sa na vec trochu inak, ako boli zvyknutí. Stretávala som sa s rodičmi, ktorým sa narodili LGBTI+ deti. Homosexuál, lesba, transrodový syn... Sedela som v ich obývačkách, pila čaj a snažila sa čo najcitlivejšie, ale pritom priamo pýtať sa na najintímnejšie záležitosti ich životov. Všetci tí rodičia boli citliví, hĺbaví, zranení a milujúci. Som veľmi rada, že mi dovolili nahliadnuť do ich krásnych rodín.“

Rádio Slovensko všetkých päť častí oceneného Príbehu na týždeňHomofóbia v nás“ postupne zopakuje od pondelka 27. mája do piatka 31. mája vždy o 11:39, alebo si všetky epizódy môžete vypočuť na webe Rádia Slovensko, ale aj vo webarchíve RTVS a v podcastoch Rádia Slovensko.

25 50 75 90
novinarskacena.sk, RTVS - Jindřich Bardoň, Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia