Úvod Novinky Tour de France
Sagan tretí a druhý, ale prišiel o zelený dres: Záver bol nebezpečný
Sagan tretí a druhý, ale prišiel o zelený dres: Záver bol nebezpečný

Sagan tretí a druhý, ale prišiel o zelený dres: Záver bol nebezpečný

Slovenský cyklista v 10. etape získal 37 šprintérskych bodov.

Peter Sagan v 10. etape Tour de France obsadil tretie miesto a prišiel o zelený dres. Pre jazda Bory-Hansgrohe je to najlepšie umiestnenie na tohtoročnej Tour a prvé pódiové umiestnenie na „Starej dáme“ po 23 etapách. Naposledy bol Sagan v elitnej trojke vlani v siedmej etape. Pre Žilinčana je to celkovo 46. pódiové umiestnenie, pričom dosiahol dvanáste tretie miesto.

banner na Tour de France 2020

Z víťazstva sa v hromadnom špurte 168,5-kilometra dlhej etapy z Île d'Oléron - Île de Ré radoval Saganov hlavný konkurent v bodovacej súťaži Sam Bennett. Jazdec Deceunincku - Quick-Step zaknihoval pri svojom debute na Tour premiérový triumf a vďaka zisku 50 bodov sa dostal o 21 bodov pred Sagana. V zajtrajšej 11. etape sa 29-ročný Ír oblečie do zeleného dresu. Na druhom mieste v utorok skončil Caleb Ewan.

Dojazd a záverečný šprint 10. etapy:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sagan po etape pre RTVS povedal, že v pelotóne panoval v úvode stres. „Všetci chceli byť vpredu. Celý deň to bolo nervózne, veľa pádov a na záver to dopadlo tak, ako to dopadlo," uviedol jazdec Bory-Hansgrohe s tým, že sa opäť nevyhol strkaniciam. „Každý chcel byť vpredu, každý chcel vyhrať. V závere to bolo dosť nebezpečné," dodal.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rovinatú etapu, prvú po jednodňovej pauze, ktorú jazdcom vyplnilo aj testovanie na koronavírus, poznačilo viacero pádov. V mimoriadne rýchlej etape (pelototón dosiahol priemernú rýchlosť viac ako 47 km/h) sa v úvode odtrhla dvojica Stefan Küng (Groupama-FDJ) a Michael Schär (CCC). Ich únik ale nebol úspešný a pelotón duo pohltil 77 kilometrov pred koncom.

sam bennett


Sagan sa v utorok vyhol nepríjemnostiam a prakticky celú etapu figuroval vpredu chystajúc sa na rýchlostnú prémiu. Tá bola naplánovaná 39 km pred cieľom a napokon o ňu prejavilo záujem iba kvarteto jazdcov: Sagan, Bennett, Bryan Coquard a Matteo Trentin, ktorý ju napokon vyhral. Slovenský jazdec bol druhý pred Bennettom a virtuálne zvýšil náskok v bodovacej súťaži na deväť bodov práve pred Írom.

V žltom drese lídra Tour po 10. etape zostáva Slovinec Primož Roglič o 21 sekúnd pred obhajcom víťazstva Eganom Bernalom. Sagan je na 96. priečke s mankom 44:07 minúty na lídra.

(foto: SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia