Úvod Novinky Tour de France
Do tretice to Hirschimu vyšlo, Sagan stiahol manko: Bola to ťažká etapa
Do tretice to Hirschimu vyšlo, Sagan stiahol manko: Bola to ťažká etapa

Do tretice to Hirschimu vyšlo, Sagan stiahol manko: Bola to ťažká etapa

Peter Sagan v najdlhšej etape Tour 2020 obsadil 13. miesto.

Dvanásty diel 107. ročníka Tour de France vyhral po výbornom výkone 22-ročný Marc Hirschi zo Sunwebu. Od začiatku zvlnenej etapy sa útočilo, šestica jazdcov v úniku si pred polotónom vybudovala náskok najviac takmer dve minúty. V pelotóne najviac pracoval tím Petra Sagana Bora-Hansgrohe a poľské zoskupenie CCC. Aj pre náročnosť etapy ale tempo a snaha pelotónu únik zlikvidovať postupne ochabla a víťaz etapy tak vzišiel z úniku, ktorých vo štvrtok bolo pomerne veľa.

Nástup Marca Hirschiho v 12. etape:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Etapa, ktorá svojim profilom a najmä dĺžkou (218 km) pripomínala klasiku, vedúca z Chauvigny do Sarran Corrèze pripravila jazdcom štyri horské prémie. S prvými dvoma sa najlepšie popasoval Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), zvyšné dve vyhrali Marc Soler z Movistaru a práve Hirschi.

banner na Tour de France 2020

Mladý Švajčiar zaútočil na poslednom stúpaní vedúcom na Suc au May a nikto nedokázal na jeho razantný nástup reagovať. Hirschi vybojoval prvé švajčiarske víťazstvo na Tour od roku 2012, keď Fabian Cancellara zvíťazil v prológu. Pre Hirschiho je to prvý triumf v kategórii elite. Jazdec Sunwebu si tak napravil chuť po 9. etape, v ktorej po 80 kilometrovom úniku rovnako siahal na víťazstvo, ale v závere ho prešprintovali Slovinci Primož Roglič a Tadej Pogačar. V druhej etape skončil druhý, keď v záverečnom súboji prehral o centimetre so skúseným Julianom Alaphilippom.

pogačar, hirschi Hirschi (vpravo) prehráva s Pogačarom záverečný špurt 9. etapy.

Je to neuveriteľné, pretože som bol už dvakrát na dosah. Popravde som dnes neveril, že to dokážem, pretože to bolo otvorené. Niekoľko posledných stoviek metrov som išiel naplno. Je to super, neviem to opísať, ťažko nájsť slová," citoval víťaza 12. etapy portál cyclnignews.com.

marc hirschi Hirschi po triumfe v 12. etape.

Peter Sagan vyhral špurt pelotónu a obsadil 13. miesto, za ktoré do hodnotenia o zelený dres získal štyri body. Sagan naznačil, že s pribúdajúcimi dňami mu na Tour stúpa forma. Na šprintérskej prémii za 9. miesto získal Sagan sedem bodov, Sam Bennett bol o dve priečky vyššie, za ktoré ukoristil bodov deväť. Po 12. etape stráca rodák zo Žiliny na Íra 66 bodov.

Bola to ťažká etapa, ale človek musí ísť naplno a bojovať každý jeden deň,“ uviedol na sociálnej stieti Peter Sagan.

Zaujímavosťou etapy bolo, že bola najkratšia z najdlhších, ktoré sa v jednotlivých ročníkoch Tour doteraz išli. Predošlá hodnota najkratšej najdlhšej etapy bola z roku 2017 - 222,5 km.

Dresy pre lídrov po 12. etape nezmenili svojich majiteľov. V žltom je naďalej Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma), v zelenom Ír Sam Bennett (QuickStep), v bodkovanom Benoit Cosnefroy (AG2R) a v bielom Egan Bernal (Ineos).

(foto: AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia