Úvod Novinky Tour de France
Po 13. etape kraľuje Tour slovinské duo, v závese štvorica Kolumbijčanov
Po 13. etape kraľuje Tour slovinské duo, v závese štvorica Kolumbijčanov

Po 13. etape kraľuje Tour slovinské duo, v závese štvorica Kolumbijčanov

Peter Sagan prišiel na 142. priečke.

Kolumbijský cyklista v službách EF Pro Cycling Daniel Martínez triumfoval v náročnej 13. etape 107. ročníka Tour de France. Víťaz tohtoročných pretekov Critérium du Dauphiné zvládol 191,5 kilometra dlhú previerku zo Châtel-Guyonu na vrchol horského priesmyku Pas de Peyrol so siedmimi stúpaniami za 5:01:47 h. Žltý dres si udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma), ktorý si i vylepšil náskok.

banner na Tour de France 2020

24-ročný Martinez si napravil chuť po tom, čo vypadol z popredných priečok celkového poradia. „Uplynulý týždeň pre mňa nebol najlepší. Trápil som sa po páde, no vedel som, že môžem vyhrať etapu a teraz sa mi to podarilo. Dnes som tvrdo pracoval, v poslednom kopci som obetoval veľa síl, keď som bol s dvojicou z Bory. Videl som však, že na konci mali menej síl, takže som veril, že v špurte môžem vyhrať," uviedol Martínez pre cyclingnews.com.

daniel martínez

Víťaz piatkovej náročnej previerky vzišiel z úniku 17 jazdcov, ktorý sa sformoval približne 130 kilometrov pred cieľom. Ďalšie stupne na pódiu obsadili kolegovia Petra Sagana z Bory-Hansgrohe - Lennard Kämna skončil druhý a Maximilian Schachmann tretí. Obaja nemeckí jazdci siahali v záverečných kilometroch na víťazstvo, Kämna asi 200 metrov pred finišom nastúpil, ale Martínez jeho trhák zachytil a napokon uspel. Bora tak naďalej čaká na prvý triumf na Tour 2020.

Rozhodujúci moment 13. etapy Tour 2020:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Víťazstvo Martíneza je pre zoskupenie Education First premiérovým na tohtoročnej Tour. Cyklisti počas náročnej 13. etapy nastúpali viac ako 4 400 výškových metrov.

Peter Sagan prišiel do cieľa v limite, s mankom viac ako 31 minút na víťaza obsadil 142. priečku. V boji o zelený dres zostáva prvý Sam Bennett o 66 bodov pred Saganom. Ír dnes stratil na Martíneza 34:21 min a obsadil posledné 159. miesto.

Peter Sagan po etape pochválil svojich tímových kolegov, ktorí obsadili v piatok druhé a tretie miesto. „Som rád, že som prišiel do cieľa v limite. Na to, aká bola dnes ťažká etapa, tak to pre nás dopadlo dobre. Ja som mal za úlohu len prísť,“ povedal Sagan.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na záverečnom stúpaní sa rozohral aj súboj o celkové poradie. Roglič spolu s krajanom Tadejom Pogačarom (SAE-Team Emirates) ušli súperom a do cieľa 13. etapy prišli spolu na 12. resp. 13. mieste, pár sekúnd za nimi finišovali Richie Porte (Trek), Miguel Ángel López (Astana) a Mikel Landa (Bahrajn). Egan Bernal (Ineos), Adam Yates či Nairo Quintana stratili na Slovincov 40 sekúnd. Úplne prepadol pred etapou celkovo tretí Francúz Guillaume Martin, ktorý sa po 29. mieste v 13. etape zosunul na 12. priečku. Zlý deň Francúzov podčiarkol Romain Bardet, ktorý zo štvrtej spadol na 11. pozíciu.

roglič, pogačar Primož Roglič (vpravo) a Tadej Pogačar prichádzajú do cieľa 13. etapy.

21-ročný Pogačar, asi naväčšie prekvapenie tohtoročnej Tour, ukázal, že zrejme ako jediný bude v kopcoch slávnejšiemu krajanovi konkurovať. Slovinské duo je v rozmedzí 44 sekúnd plece pri pleci na čele celkového hodnotenia. Za nimi nasledujú štyria Kolumbijčania - Bernal, Rigoberto Uran, Quintana a López.

bennett, Declercq Vyčerpaný Sam Bennett v cieli 13. etapy. Vľavo Tim Declercq.

(foto: SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia