Úvod Novinky Tour de France
Sagana netreba zatracovať, vraví bývalý špurtér Svorada
Sagana netreba zatracovať, vraví bývalý špurtér Svorada

Sagana netreba zatracovať, vraví bývalý špurtér Svorada

Víťaz troch etáp na Tour tvrdí, že je len otázkou času, keď si všetko sadne a Petra Sagana uvidíme opäť s rukami nad hlavou.

S bývalým československým, slovenským a napokon českým špurtérom Jánom Svoradom sme sa rozprávali o doterajšom pôsobení Petra Sagana na 107. ročníku Tour de France. „Peter Sagan predvádza od začiatku Tour de France vysoký štandard. V špurtoch sa pohybuje pravidelne do prvej trojky-päťky. Nie sú to zlé výsledky. Na druhej strane, on aj jeho priaznivci čakali asi trochu viac," začal.   

banner na Tour de France 2020

Podľa 52-ročného trenčianskeho rodáka by trojnásobný majster sveta potreboval v záveroch etáp väčšiu tímovú podporu. „V porovnaní so súpermi mu chýba tím, ktorý by mu lepšie pomohol na poslednom kilometri. On začína špurty zo zadných pozícií, stráži si najbližších súperov, ale tí sú v tejto chvíli o niečo rýchlejší. Keď on začína špurt z tretej-štvrtej pozície, tak by musel byť o triedu lepší než oni, aby ich predbehol. Alebo by museli spraviť nejakú chybu. A to sa nedeje."

cyklo5.jpg

Ján Svorada v cieli prvej etapy 46. ročníka Medzinárodných dní cyklistiky v Dubnici nad Váihom v roku 2006. (TASR)

Vo svete profesionálnej cyklistiky rezonoval v posledných dňoch dojazd 11. etapy aktuálnej edície Starej dámy, po ktorom dostal Peter Sagan penalizáciu za kontakt s Woutom van Aertom. Čo hovorí na túto situáciu Ján Svorada? „Videl som to rovnako ako rozhodcovská komisia. Sagan nemal miesto v špurte a spravil si ho nedovoleným spôsobom. Myslím si, že trest bol zodpovedajúci priestupku."

Po 13. etape najslávnejších cyklistických pretekov sveta je lídrom bodovacej súťaže Sam Bennett s náskokom 66 bodov pred Petrom Saganom. „Do konca Tour je ešte ďaleko. Saganova pozícia nie je ako v minulých rokoch, musí doťahovať. Ale stať sa môže všetko. Neviem, ako zvládne Bennett posledný ťažký týždeň v kopcoch. Tento rok sme videli aj mnoho pádov. Peter Sagan tiež pred dvomi rokmi spadol v jednom zo zjazdov pár dní pred cieľom v Paríži a nakoniec doň prišiel až s vypätím všetkých síl. Nie je dôvod hádzať flintu do žita. Je potrebné bojovať ďalej a až v Paríži sa uvidí, kto bude mať navrch," domnieva sa Ján Svorada o šanciach žilinského rodáka na ôsmy zelený dres.

cyklo7.jpg

Ján Svorada (úplne vpravo) v prvej etape 46. ročníka Medzinárodných dní cyklistiky v Dubnici nad Váhom v roku 2006. (TASR)

Peter Sagan oslávil v januári 30. narodeniny. Môže byť za stratou jeho dominancie v súťaži o zelený dres stúpajúci vek? „Športovať na najvyššej úrovni sa nedá donekonečna. Skôr alebo neskôr určite začne výkonnosť klesať. Jedna otázka je však výkonnosť a druhá motivácia. Či ešte Peter nájde v sebe chuť súperiť a každý rok dokazovať, že je najlepší. Táto sezóna je iná než všetky ostatné. Je to veľmi koncentrované do troch mesiacov, keďže prvá časť sezóny bola zastavená. Aj toto môže mať vplyv na to, ako sa kto pripravil na Tour a kedy sa dostane do ideálnej kondície," povedal Svorada.

Ján Svorada, ktorý v roku 2001 vyhral na Tour de France kráľovskú špurtérsku etapu na Elizejských poliach, upriamil pozornosť na skutočnosť, že Peter Sagan zažil výsledkovo slabšie obdobie aj v minulosti. „Podobné otázky si pamätám aj v minulosti. Bolo dlhšie obdobie, keď sa Petrovi nedarilo vyhrávať. Snažil sa, bol vždy druhý či tretí, ale víťazstvá neprichádzali. Vtedy to bolo tiež o tých istých otázkach. Čo sa stalo? Prečo Peter nevyhráva? Bude ešte vyhrávať? Peter predvádza veľmi vysoký štandard, lebo je ho stále vidieť na popredných pozíciách. Možno s trochou viac šťastia mohol aj vyhrať etapu. Všetko by bolo zrazu iné. Sagana netreba zatracovať a báť sa, že už nič v budúcnosti nevyhrá. Myslím si, že je len otázkou času, keď si všetko sadne a uvidíme ho zase s rukami nad hlavou."

FOTO: TASR

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia