Úvod Novinky Tour de France
Bora opäť drela, Sagan triumf ale nedosiahol. Náskok Bennetta klesol
Bora opäť drela, Sagan triumf ale nedosiahol. Náskok Bennetta klesol

Bora opäť drela, Sagan triumf ale nedosiahol. Náskok Bennetta klesol

14. etapu vyhral Søren Kragh Andersen.

Dánsky cyklista Søren Kragh Andersen sa stal víťazom 14. etapy 107. ročník Tour de France. Jazdec tímu Sunweb trať zvládol za 4:28:10 hod a triumf dosiahol vďaka razantnému nástupu asi kilometer pred cieľom, jeho nástup nikto nezachytil a výborný časovkár si tak prišiel po etapový vavrín. Na druhom mieste skončil Slovinec Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) a tretí finišoval Simone Consonni z Talianska (Cofidis).

banner na Tour de France 2020

Slovenský cyklista Peter Sagan v 194 kilometrov dlhej etape z Clermont-Ferrandu do Lyonu obsadil štvrté miesto, za ktoré do boja o zelený dres získal 18 bodov. Po sobote tak na vedúceho Sama Benneta (Quick-Step) stráca 43 bodov. Pred etapou to bolo 66 bodov.

Záver 14. etapy:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rodák zo Žiliny v záverečnom šprinte pelotónu bol už bez tímovej podpory a nestačil na Mezgeca a Consonniho. Bora od začiatku sobotňajšej etapy kontrolovala dianie na trati. Etapa bola síce vedená ako rovinatá, ale profilom skôr pripomínala kopcovitú a bola šitá na mieru pre klasikárov vrátane Sagana. Nemecké zoskupenie išlo do pretekov od úvodu s jasným cieľom - vyhrať.

V závere som zostal sám, ale to bolo normálne, keďže sme ťahali celú etapu. Skončil som štvrtý a bolo to najlepšie umiestnenie, aké som mohol dosiahnuť. V záverečnom šprinte bol veľký boj o pozície. Cieľom bolo dnes získať viac bodov, ale na Tour je to vždy ťažké," uviedol po dojazde sklamaný Sagan.

Čiastkový cieľ sa Bore v sobotu podaril už v úvode. Peter Sagan aj vďaka skvelej práci kolegu Maximiliana Schachmanna stiahol na šprintérskej prémii 156,5 kilometra pred cieľom stratu na lídra bodovacej súťaže Sama Bennetta (Quick-Step) na 61 bodov. Sagan si na prémii za tretie miesto pripísal 15 bodov, Bennett za šieste 10.

Jeden z rohodujúcich momentov etapy prišiel približne 78 kilometrov pred cieľom. Bennet a jeho tím Quick-Step vzdal snahu dobehnúť pelotón vedený Borou. Strata v tom momente bola okolo 90 sekúnd, rozhodujúci náskok pelotón pred odpadlíkmi získal v stúpaní tretej kategórie na Côte de Courreau, kde Bennett a spol. tempu Bory nestačili. Od toho momentu na čele pelotónu spolupracoval okrem Bory aj tím CCC.

96-členný pelotón prišiel pohromade až do Lyonu. Pokusy o útok sa začali 10 kilometrov pred cieľom - zaútočili Tiesj Benoot, Valentin Madouas, Thomas de Gent, Julian Alaphilippe a prekvapujúco aj Lennard Kämna z Bory. Všetky tieto ataky boli neúspešné. Uspel až ten Andersenov.

"Je to pre mňa veľmi emotívna chvíľa, triumfovať na Tour bol vždy môj sen. Dnes som mal veľmi dobré nohy," uviedol Dán po pretekoch pre Eurosport. Pre 26-ročného cyklistu to bolo premiérové víťazstvo na Tour.

andersen Sören Kragh Andersen v cieli 14. etapy.

Na čele celkového poradia si Primož Roglič (Jumbo-Visma) udržal náskok 44 sekúnd na svojho krajana Tadeja Pogačara z tímu SAE Team Emirates, tretí je Kolumbijčan Egan Bernal (Ineos) s mankom 59 sekúnd.

Po piatkovej náročnej horskej etape, v ktorej rovnako ako v sobotu Bora-Hansgrohe až do záverečných metrov siahala na víťazstvo, sa na štart 14. etapy nepostavil jeden z favoritov na pódiové umiestnenie Romain Bardet. 29-ročný Francúz utrpel po páde otras mozgu a z pretekov predčasne odstúpil.

Romain Bardet Romain Bardet dokončil 13. etapu napriek otrasu mozgu.

(foto: SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia