Úvod Novinky Tour de France
Bora sa dočkala prvého víťazstva, Sagana naháňa Trentin
Bora sa dočkala prvého víťazstva, Sagana naháňa Trentin

Bora sa dočkala prvého víťazstva, Sagana naháňa Trentin

Lennard Kämna nastúpil 21 kilometrov pred cieľom a využil svoje tempárske schopnosti.

Horskú 16. etapu 107. ročníka Tour de France po výbornom výkone ovládol nemecký cyklista Lennard Kämna z tímu Bora-Hansgrohe. 24-ročný rodák z Wedelu využil svoje tempárske schopnosti a nástupom 21 kilometrov pred cieľom zvládol 164 kilometrov dlhú etapu z La Tour-du-Pin do Villard-de-Lans s piatimi kategorizovanými súpaniami za 4:12:52 hod.

banner na Tour de France 2020

Cítim sa skvele. Je to pre mňa absolútne úžasný deň. Od začiatku to tak bolo a vedel som, že do cieľa musím prísť sám. Keď som uvidel, ako Carapaz spomaľuje, povedal som si: Teraz je ten správny okamih ísť. Je to pre mňa veľké víťzastvo a úľava pre tím," povedal Kämna po najväčšej výhre svojej kariéry pre Eurosport.

Nástup Kämnu 21 km pred cieľom:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kämna nastúpil približne 300 metrov pred poslednou horskou prémiu, Richard Carapaz trhák jazdca Bory nezachytil a ten až do cieľa svoj náskok pred ekvádorským cyklistom tímu Ineos len zveľaďoval až na cieľových 1:27 min a pre svoj tím ukoristil prvé víťazstvo na tohtoročnej Tour. Ide zároveň o prvý triumf nemeckého cyklistu na Tour 2020. Na treťom mieste finišoval Sébastien Reichenbach (FDJ).

Pelotón s nositeľom žltého dresu Slovincom Primožom Rogličom prišiel do cieľa prvej alpskej skúšky po druhom dni voľna so stratou takmer 17 minút. Roglič zostáva v žltom o 40 sekúnd pred Tadejom Pogačarom (UAE Team Emirates). Na tretej pozícii figuruje Kolumbijčan Rigoberto Uran (EF Pro Cycling, +1:34 min).

„Pre nás to bol ďalší dobrý deň v žltom tričku. Čakajú na nás dôležité dni, tím zatiaľ pracuje veľmi dobre. Zajtra je na programe kráľovská etapa. Záverečný kopec je najvyšší bod tohtoročnej trasy, posledné kilometre budú veľmi ťažké. V nohách máme už mnoho dní, takže na teréne už príliš nezáleží. Ide o to mať silné nohy, dúfam, že ich budem mať zajtra,“ uviedol Roglič v cieli.

kamna Lennard Kämna v cieli 16. etapy.

Zaujímavý obrázok nastal 27 minút a 27 sekúnd po dojazde Kämnu, keď do cieľa prišli dvaja obhajcovia dresov z Tour 2019. Plece pri pleci na 125. mieste finišoval Peter Sagan a aj Egan Bernal z Ineosu na 127. pozícii.

V priebehu etapy do boja o zelený dres pribudol ďalší adept na víťazstvo. Taliansky cyklista Matteo Trentin z tímu CCC si v šprintérskej prémii vybojoval 20 bodov, v cieli si za 14. miesto zapísal ďalšie tri a v celkovom hodnotení si tak polepšil na 212 bodov.

Líder bodovačky Sam Bennett a ani Peter Sagan 119 kilometrov pred cieľom a ani vo finiši nebodovali. Ír tak má po 16. etape na konte naďalej 269 a rodák zo Žiliny 224 bodov. Trentin tak na Sagana po utorku stráca už iba 12 bodov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Trentin doposiaľ nazbieral na prémiách najviac bodov zo všetkých cyklistov - 171, čo je o 30 bodov viac ako druhý najlepší v tomto rebríčku Peter Sagan.

V súťaži vrchárov si výrazne polepšil Francúz Pierre Roland (B&B), ktorý ovládol dve stúpania druhej kategórie a vďaka zisku 10 bodov sa vyrovnal zápisu doterajšieho lídra vrchárskej súťaže Benoita Cosnefroya.

Katastrofálnu Tour a definitívnu rezignáciu z cieľa obhájiť titul v utorok aj pre zdravotné problémy s chrbtom podčiarkol Egan Bernal. Kolumbijčan sa v 16. etape premenil na domestika a svojim tímovým kolegom z Ineosu nosil vodu. Približne od 30. kilometra pred cieľom išiel v skupine so šprintérmi na čele s Bennetom a Andrém Greiplom, s ktorými prišiel aj do cieľa.

bernal Egan Bernal na štarte 16. etapy.

Pred samotnou etapou prišli z Francúzska pozitívne správy čo sa pandémie nového koronavírusu týka. Pondelkové testy neodhalili žiadny prípad. Celkovo otestovali 785 vzoriek všetkých účastníkov. V pondelok mal negatívny výsledok aj riaditeľ podujatia Christian Prudhomme, ktorý bol pozitívny minulý týždeň počas prvého kola testov. Po týždňovej karanténe sa tak vrátil do práce. Ďalšie testovanie už počas tohtoročnej Tour nie je na programe.

(foto: AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia