Úvod Novinky Tour de France
Čo sa deje v hlave Petra Sagana? Šampión chce vždy vyhrávať, tvrdí mentálny kouč
Čo sa deje v hlave Petra Sagana? Šampión chce vždy vyhrávať, tvrdí mentálny kouč

Čo sa deje v hlave Petra Sagana? Šampión chce vždy vyhrávať, tvrdí mentálny kouč

Peter Sagan zažíva na Tour de France niečo nevídané. Zvyknúť si na to musia ale skôr fanúšikovia ako on.

Ani raz nevyhral etapu, ani raz nebol na stupni víťazov, a nebojuje už ani o zelený dres. Na niečo podobné fanúšikovia počas Tour de France nie sú zvyknutí. A ani Peter Sagan. Slovenský cyklista je však typický svojskou povahou, ktorá ho v tejto situácii môže zachrániť.

„Ako vnímam Petra, tak si myslím, že vnútorne nemusí mať až tak veľký problém. Jedna z jeho silných stránok v jeho mentalite je tá, že dokáže prehodiť list a ísť ďalej,“ vraví pre RTVS mentálny kouč a psychológ Peter Bielik.

„Peter si už ale týmto procesom v posledných mesiacoch prešiel. Takže on to má už vysporiadané,“ dodáva odborník, ktorý v minulosti pôsobil aj pri hokejovej reprezentácii Slovenska a jeho klientmi boli aj viacerí známi športovci.

Sagan už na ostatných nestačí

Peter Sagan na Tour de France v pelotóne.

Hoci sa slovenský cyklista na prebiehajúcich pretekoch spočiatku objavoval v dojazdoch etáp, aktuálne prestal bojovať aj o zelený dres. Sám potvrdil slová Petra Bielika, keď nepriamo aj priznal odsun z popredných pozícií.

„Človek nevie odhadnúť, či ísť vôbec do úniku, lebo v posledných rokoch im už...,“ nedokončil vetu, ktorej myšlienku si zrejme viacerí vieme domyslieť. Svoje vyjadrenie okorenil typickým úškrnom, čo môže mať viacero významov.

Ako však podotkol Peter Bielik, na rozdiel od neho sa s touto situáciou ťažšie vyrovnávajú pravdepodobne viac fanúšikovia.

„Všetci totiž boli zvyknutí, že keď príde Tour, tak Peter Sagan získa zelený dres, bude víťazom etáp a že ho vidieť v dojazdoch, resp. na Tour dominuje. To sa už ale nedeje. Kým on je na to už nastavený dlhšie, je otázne, ako to vníma verejnosť,“ uvažuje Peter Bielik.

Mentalita šampióna

Peter Bielik, mentálny kouč a psychológ

Napriek tomu diváci a priaznivci 32-ročného rodáka zo Žiliny stále oslavujú. Odpúšťajú mu nižšie pozície v cieli, pretože nezabúdajú, aké úžasné emócie im v časoch najväčšej slávy priniesol.

Tieto úspechy má v pamäti aj sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France. K rekordnému zisku triumfov pre najrýchlejšieho cyklistu na Tour pridal na vrchole kariéry tri svetové primáty za sebou (2015, 2016, 2017). Zrazu ho nepoznali len Slováci, ale celý svet a bolo ho vidieť takmer všade.

Teraz je zrazu všetko inak a na výslnie sa derie mladšia generácia cyklistov. Čo sa v takomto období deje v mysli úspešného športovca, akým je Peter Sagan?

„To, že sa bijú dva pocity. Jeden je pocit šampióna, keďže pozná chuť víťazstva. Bez ohľadu na to, aký má vek, robí všetko preto, aby to zažil znova,“ vysvetľuje Peter Bielik.

„Druhý pocit je, že prichádza sklamanie, resp. pachuť z toho, že je ťažké hľadať v tejto fáze motiváciu. Napríklad, keď nevyjdú preteky, tak si ľudia v tejto fáze kladú otázky typu, že či to ešte má význam, prečo to ešte robím, ako to mám ďalej robiť, alebo že či to už nemám robiť vôbec,“ uzatvára mentálny kouč.

Sám ešte dodáva, že tieto dva protichodné pocity sa často preklápajú: „Raz prevláda jeden, raz druhý a niekedy je to mix oboch.“

V prípade Petra Sagana to ale vyzerá tak, že stále túži vyhrávať. Na Tour de France má totiž jeden nesplnený cieľ, a to víťazstvo v záverečnej etape na Champs-Élysées. Či sa mu to podarí, môžete sledovať na stanici :ŠPORT i online až do konca pretekov.

25 50 75 90

Galéria

Peter Sagan pred Tour de France Peter Sagan zdraví divákov pred začiatko Tour de France 2022. Peter Sagan pred Tour de France 2022. Šprint v závere tretej etapy Tour de France 2022.jpg
Foto: Facebook.com, Peter Sagan, Peter Bielik, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia