Úvod Novinky Zaujímavosti
Budeme na Slovensku spaľovať ešte viac odpadu?
Budeme na Slovensku spaľovať ešte viac odpadu?

Budeme na Slovensku spaľovať ešte viac odpadu?

 Pozrite si aktuálne vydanie Reportérov RTVS.

Už vyše dvoch rokov rozhodujú úrady o nových zariadeniach na spracovanie rádioaktívneho odpadu v Jaslovských Bohuniciach. Miestni obyvatelia sa obávajú, že bude ďalší zámer investora schválený - veď za ich domami by sa spaľovalo ešte viac nebezpečných látok, ako už v súčasnosti. A zvýšil by sa aj dovoz takéhoto odpadu zo zahraničia.

Existuje isté podozrenie, že výstavba novej spaľovne súvisí s ambíciou spaľovať odpad zo zahraničia,“ tvrdí jadrový fyzik Michal Daniška, člen organizácie Chceme zdravú krajinu.
Načo nám bude celková kapacita spaľovne 480 ton, keď ročne potrebujeme spracovať 130 ton odpadu a to je tam zahrnutý aj odpad zo zahraničia,“ pýta sa primátor Piešťan Peter Jančovič (nezávislý).

Podľa dostupných zmlúv sa v roku 2015 začalo na Slovensko s dovozom približne 860 ton rádioktívneho odpadu z talianskej jadrovej elektrárne Caorso, ktorú uzavreli po černobyľskej tragédii. Celková hodnota je 37 miliónov eur. Ide o viac ako 30 rokov starý odpad. „Viem, že s týmto odpadom z Talianska majú ľudia problém. Ale dnes je všetko o komercii  a o financiách,“ tvrdí starosta Radošoviec Miroslav Remenár (KDH).

Naozaj potrebujeme druhú spaľovňu a takýto druh biznisu? A prečo sme o doterajšom spaľovaní nevedeli? Aj na to sa pýtali Reportéri RTVS a redaktorka Lýdia Kokavcová. Pozrite si jej reportáž.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celé vydanie Reportérov z pondelka vrátane reportáže o dlhoročnom konflikte podnikateľov z južného Slovenska, ktorého dôsledky znáša aj štát, nájdete v archíve. Sledujte Reportérov aj na facebooku.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia