Úvod Novinky Zaujímavosti
RTVS naďalej prináša najobjektívnejšie spravodajstvo
RTVS naďalej prináša najobjektívnejšie spravodajstvo

RTVS naďalej prináša najobjektívnejšie spravodajstvo

Tesne za ním nasleduje spravodajstvo súkromnej televízie Markíza.

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má aj naďalej Rozhlas a televízia Slovenska. Tesne za ním nasleduje spravodajstvo súkromnej televízie Markíza. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu spoločnosti Median, ktorý realizovala v mesiacoch január až marec 2020 na vzorke 2 079 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Na otázku „Ktorá televízia má podľa Vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" 22,4 percenta respondentov uviedlo RTVS a 21,9 percenta sa priklonilo k spravodajstvu TV Markíza.

„Ďakujem všetkým kolegyniam a kolegom zo sekcie spravodajstva vďaka zodpovednej práci ktorých nám diváci opakovane vyjadrili vysokú mieru dôvery. Budeme sa naďalej snažiť vysielať vyvážené, nestranné a objektívne správy tak v rozhlasovej, ako aj v televíznej časti spravodajstva," uviedol šéf sekcie Vahram Chuguryan.

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, spravodajstvo televízie Joj považuje za najobjektívnejšie 18,7 percenta a spravodajskú TA3 spomenulo 18,1 percenta respondentov. Inú televíziu uviedlo 2,9 percenta opýtaných. Respondenti mohli určiť len jednu televíziu, pričom 15,2 percenta respondentov sa k otázke nevyjadrilo.

Podobné výsledky ukázal prieskum Medianu aj začiatkom roka 2020, kedy agentúra mapovala názory respondentov v období október až december 2019. Spravodajské informácie RTVS označilo za najdôveryhodnejšie 22,7 percenta respondentov, spravodajstvo Markízy 21,8 a správy Joj 19,4 percenta opýtaných. Spravodajskú televíziu TA3 označilo vtedy za najobjektívnejšiu 17,5 percenta účastníkov prieskumu. Inú televíziu uviedlo 2,9 percenta opýtaných a 14,9 percenta respondentov sa k otázke nevyjadrilo.

Najvyššia dôvera aj v medzinárodnej štúdii

Z údajov prieskumu o vývoji vnímania najobjektívnejšieho spravodajstva televízií v rokoch 2014 až 2020 vyplýva, že od druhého polroka 2016 sa hodnotenie objektivity spravodajstva TV Markíza a RTVS vyrovnáva a je vo väčšine sledovaných období takmer zhodné.

RTVS dosiahla najvyššiu dôveru aj podľa dnes zverejnenej medzinárodnej štúdie Digital News Report 2020, ktorú pripravuje Reuters Institute na Oxfordskej univerzite. Štúdia obsahuje dáta o 40 krajinách sveta, Slovensko je jej súčasťou štvrtý rok za sebou.

Výskumníci dali respondentom ohodnotiť dôveryhodnosť vybraných slovenských médií. Najvyššiu dôveru spomedzi nich dosiahla RTVS (dôveruje jej 67 %), tesne za ňou sa umiestnila televízia TA3 (66 %).

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia