Úvod Novinky Zaujímavosti
Včelári majú vrchol sezóny. RTVS bola na medobraní
Včelári majú vrchol sezóny. RTVS bola na medobraní

Včelári majú vrchol sezóny. RTVS bola na medobraní

Aktuálne vydanie Farmárskej revue si pre vás pripravilo žatvu, nie tú klasickú, obilnú, ale včelársku.

Riaditeľ Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici a zároveň včelár Pavel Fiľo nám priblížil, ako vyzerá medobranie po odkvitnutí agátov. Toto obdobie je považované za jeden z vrcholov včelárskej sezóny.

Poľnohospodárov žatva ešte len čaká, tá včelárska je už v plnom prúde. “Aj pri takej jednoduchej činnosti, akou je ometanie včiel z rámikov, ktoré sa robí desiatky rokov, sa dá objaviť čosi nové,“ hovorí Fiľo k samotnému začiatku včelárskej žatvy.

Ani proces medobrania neobišli moderné technológie. Využívajú sa nielen pri samotnom ometaní, ale aj pri „odviečkovaní“, či pri procese, ktorý je verejnosti zrejme najviac známy – stáčaní medu. „Med je jediná surovnia, ktorá nepotrebuje spracovanie. Potrebuje len prečistiť a tak, ako ju včely stvorili, sa dá skladovať niekoľko rokov,“ uviedol Fiľo.

Za med, ako mimoriadne vzácnu a zdravú potravinu, ktorá nie je samozrejmosťou a v budúcnosti jej môže byť značný nedostatok, musíme byť nesmierne vďační. „Včelstvo nedonieslo med pre včelára, ale preto, aby mohlo prežiť a to, že príde o med berie ako veľmi nešťastnú vec. Ale včely sa s tým vedia vyrovnať, len včelár nesmie zabudnúť všelstvá prikŕmiť, ak si to situácia vyžaduje,“ dodal včelár.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celé vydanie Farmárskej revue, vrátane reportáže o monokultúrach na Slovensku, nájdete v archíve RTVS.

S Farmárskou revue stále súťažíte o traktor.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia