Úvod Novinky Zaujímavosti
Stromy, ktoré za deň vyrastú o dva centimetre
Stromy, ktoré za deň vyrastú o dva centimetre

Stromy, ktoré za deň vyrastú o dva centimetre

Rýchlorastúce dreviny sú zdrojom dreva, ale dokážu aj obohatiť pôdu a ochrániť krajinu pred veternou eróziou.

Na Slovensku máme veľa „bielych plôch“, teda území, na ktorých negazdujú ani poľnohospodári a ani lesníci. Spolu s nízko úrodnými poľnohospodárskymi pozemkami predstavujú tieto územia veľký potenciál napríklad na pestovanie energetických drevín.

Na projekt, ktorý má pomôcť aj marginalizovaným skupinám, sa boli pri Turni nad Bodvou pozrieť tvorcovia Farmárskej revue.

Extrémne podmienky

Na neúrodnom ílovitom pozemku o výmere dvoch hektárov sa na jar roku 2014 vysadilo viac ako sedemtisíc 20-centimetrových topoľových a vŕbových odrezkov. V priebehu prvého roka vyrástli do výšky 1,8 metra,“ povedal odborník na rýchlorastúce dreviny Ladislav Varga.

Energetický potenciál týchto drevín je podľa Vargu výnimočný. Za šesť rokov sú tieto stromy na hektári pozemku schopné vyprodukovať až 70 ton drevomasy a to v extrémnych pôdnych podmienkach.

Výhodou je rovnako aj to, že pri starostlivosti o tieto porasty, môžu samosprávy využiť dlhodobo nezamestnaných. „Náklady na založenie takýchto energetických porastov sú okolo 1 500 eur. Investorovi sa vrátia počas prvých rokov. Nasledujúcich šesť päťročných cyklov je tak prakticky zadarmo. Chce to len troška ústretovosti a ochoty,“ uzavrel Varga.

Rýchlorastúce dreviny prinášajú blahodarné účinky aj pre prírodu. O aké ide, sa dozviete v reportáži Pavla Šteca.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celé vydanie aktuálnej Farmárskej revue vrátane reportáže zo 11-ročného mynu v Šuranoch nájdete v archíve RTVS.

Sledujte populárnu reláciu aj na facebooku.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia