Úvod Novinky Zaujímavosti
Sledujte, ako vznikala ikona Francúzska
Sledujte, ako vznikala ikona Francúzska

Sledujte, ako vznikala ikona Francúzska

Už je to viac ako rok, čo symbol nielen Francúzska, ale aj Európy, parížsky Notre Dame, zničili plamene.

Ikonická pamiatka je od apríla minulého roka zatvorená, jej úplná obnova a znovuotvorenie je predbežne naplánované na rok 2025.

Do tej doby musia milovníkom Francúzska a histórie stačiť fotografie a videá z minulosti, alebo si môžu pozrieť v utorok o 20.10 na Dvojke prvú časť dvojdielneho dokumentu Obdobie staviteľov Notre Dame. Druhú časť vysielame v utorok 7. júla rovnako o 20.10 na Dvojke.

Najhorší požiar v dejinách

Tvorcovia dokumentu divákom pomocou najnovších technológií priblížia úskalia a fázy výstavby tohto mimoriadneho diela gotickej architektúry, ktoré stavali takmer 200 rokov a dokončené bolo v roku 1 345.

Historickú katedrálu Notre Dame (Chrám Matky Božej) v centre Paríža zachvátil požiar 15. apríla 2019, pričom zhorel celý drevený krov a štíhla veža nad krížením lodí sa prepadla do hlavnej lode. Hasenie požiaru trvalo viac ako 15 hodín a šlo o najničivejší požiar v dejinách tejto stavby. V júni tohto roka začala posledná fáza odstraňovania sutín - a to lešenia roztaveného pri požiari. Od mája tohto roka je pre návštevníkov sprístupnené nádvorie katedrály.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia