Úvod Novinky Zaujímavosti
Istrochem – časovaná bomba pre státisíce
Istrochem – časovaná bomba pre státisíce

Istrochem – časovaná bomba pre státisíce

Odtajnená správa po 10 rokoch šokovala nielen Bratislavu.

Jedovaté látky dlhodobo skladované v areáli bratislavského podniku Istrochem zamorili okolie a ohrozujú aj zdroj pitnej vody na Žitnom ostrove. Ministerstvo životného prostredia aj vedenie spoločnosti vedeli o hrozbe minimálne desaťročie. Utajená správa z geologického prieskumu sa na verejnosť dostala len začiatkom júna tohto roka. Prieskum potvrdil masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy organickými aj anorganickými látkami v areáli Istrochemu.

Samotný zákon umožnil zodpovedným správu utajiť a kúpiť si tak čas, aby túto časovanú bombu nemuseli riešiť. Podľa geológa a poslanca mestskej časti Bratislava - Nové mesto Martina Vlačikyho je šokujúce, že zákon umožnil na 10 rokov utajiť „takúto správu so život a zdravie ohrozujúcimi zisteniami".

istrochem

Jediným majiteľom fabriky je od roku 2002 český podnikateľ a premiér ČR so slovenským pôvodom Andrej Babiš. Čakalo sa, že fabrika pomaly zanikne a časom obrovský areál zmení spôsob svojho využitia. Nestalo sa a z „Dimitrovky" je časovaná bomba pre veľkú časť západného Slovenska. Až neuveriteľne vyznieva tvrdenie majiteaľa areálu, že „prieskum nepriniesol nič nové, o čom by verejnosť nevedela".

Prieskum v roku 2009 odhalil masívnu kontamináciu pôdy a spodných vôd trazínom, toluénom, arzénom, olovom, benzénom či PCB látky. Všetko zdravie a život ohrozujúce látky. „Všetky tieto látky putujú už dlhé roky do Žitného ostrova a my už nemáme čas čakať. Treba to riešiť teraz a okamžite," tvrdí Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Čo majú robiť obyvatelia z dotknutej oblasti? Prečo ľudia, ktorí o hrozbe vedeli, nekonali? Čo bude s areálom a kedy sa začne s likvidáciou geologickej hrozby desaťročia?

Detaily správy si naštudoval reportér Juraj Mravec, pozrite si jeho znepokojujúcu reportáž.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celé vydanie nájdete v archíve RTVS. Reportérov môžete sledovať aj na facebooku.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia