Úvod Novinky Zaujímavosti
Keď včely plačú, zásah včelára je nevyhnutný
Keď včely plačú, zásah včelára je nevyhnutný

Keď včely plačú, zásah včelára je nevyhnutný

Niekoľko praktických rád aj zaujímavostí o včelách nielen pre včelárov.

Včely sú fascinujúce stvorenia. Hovorí sa, že keď umrú včely, umrie všetko. A hovorí sa tiež, že ich svet a spôsob, akým pracujú, by mohol byť inšpiráciou aj pre nás, ľudí. Včelám sme sa venovali aj v jednom z posledných vydaní Farmárskej revue, ktorú môžete sledovať aj v našom online archíve. To najlepšie nájdete aj na oficiálnej facebookovej stránke relácie.

Vedeli ste o tom, že za posledných desať rokov sa život kráľovnej (niekedy nazývanej aj matka) skracuje? „Jej život sa skrátil na dva roky, za čo môže napríklad aj používanie rôznych liečiv či znížená aktivita trúdov," hovorí skúsený včelár Pavel Fiľo. Včelstvo zvyčajne po dvoch rokoch kráľovnú vymieňa. Nedeje sa to však stále a niekedy je nevyhnutný zásah včelára.

Výmena kráľovnej nie je vôbec jednoduchá a prináša so sebou aj niekoľko rizík. Ako hovorí Fiľo, najjednoduchší spôsob je vytvoriť tzv. „odloženec" - malé včelstvo, ktoré si vyžaduje príkladnú starostlivosť počas leta aj jesene. Až potom ho spojiť s materským včelstvom, keď sú už včely schopné vybrať si vitálnejšiu matku.

Včelári by mali svoje včelstvo počúvať. Včeličky vedia včas a veľmi dobre informovať svojho pána, keď si kráľovnú nevyberú. Signálom je typický zvuk a mávanie krídlami, čo skúsení včelári nazývajú plačom. Čo robiť v takejto situácii? Pozrite si v priloženej reportáži.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia