Úvod Novinky Zaujímavosti
Tip na výlet: Netradičný ekokostol
Tip na výlet: Netradičný ekokostol

Tip na výlet: Netradičný ekokostol

 Kostol vypálili vojská Jána Jiskru, Turci a aj ŠTB.

V blízkosti obce Debraď na východe Slovenska stojí nezvyčajný objekt - rastlinný kostol svätého Ladislava. Dominantu drevenej konštrukcie tvorí strom. Vyrástol medzi základmi a jeho koruna prerastá cez trámy. Lokalita aj s neďalekým vyvierajúcim prameňom patrili v minulosti k vyhľadávaným miestam.

Kostol sv. Ladislava

Ku kostolu sa viaže aj legenda z 11. storočia o sv. Ladislavovi, podľa ktorej uhorský kráľ bojoval s Kumánmi a dostal sa do obkľúčenia. Keď vojsko dlho zápasilo s nedostatkom vody, zabodol kráľ do zeme meč a modlil sa. Podľa legendy po vytiahnutí meča vytryskol spod ostria prameň. Vojsko si uhasilo smäd, prelomilo nepriateľské obkľúčenie a Kumánov porazilo.

Ďaleko od všetkého

Veriaci na mieste postavili v 12. storočí kostol, čo je veľmi atypické, pretože stál vzdialený od všetkých dedín uprostred planiny. Bohoslužby sa tam konali až do 15. storočia, kedy zanikol pravdepodobne vypálený vojskami Jána Jiskru.

kostol sv. ladislava „Interiér“ kostola sv. Ladislava.

Prvá písomná zmienka o kostole je datovaná na začiatok 16. storočia. Svätostánok vypálili aj Turci a v 50. rokoch minulého storočia aj ŠTB. Obec sa dlho snažila, aby miesto ožilo, podarilo sa to v rokoch 2006 až 2007, keď kostol získal súčasnú podobu.

Rekonštrukcia kostola, v ktorom došlo k zjaveniu Panny Márie či niekoľkým zázrakom, mala zo strany ochranárov jednu podmienku. Akú, dozviete sa v reportáži redaktorky Kristíny Plajdicskovej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pozrite si aj ďalšie zaujímavé reportáže našich redaktorov a sledujte Správy RTVS na facebooku.

(Foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia