Úvod Novinky Zaujímavosti
Dve slovenské naj na jednom mieste. To je Malá Franková
Dve slovenské naj na jednom mieste. To je Malá Franková

Dve slovenské naj na jednom mieste. To je Malá Franková

Staroslovenský areál svojpomocne postavili kňaz Donát Čarnogurský spolu s bratom.

Drevené kostoly, chrámy, cerkvy či oltáre patria k histórii Slovenska. Mnohé z nich sú zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Najmenší drevený chrám na Slovensku stojí v obci Malá Franková v okrese Kežmarok. Je súčasťou jedinečného prírodného areálu solúnskych bratov.

Staroslovenský areál svojpomocne postavili rímskokatolícky kňaz Donát Čarnogurský spolu s bratom. Je tu do dreva vytesaný odkaz svätých Cyrila a Metoda, ich kresťanskej misie a zrodu prvého písma Slovanov.

Kde sú korene národa?

Kňaz svojim dielom poukazuje na odkaz Sloveni Unde este is ortis (Slovania, kde sú vaše korene?). „Deťom keď dávam otázku, či môže byť strom bez koreňov, tak jednoznačná je odpoveď, že nie. Oni to dobre vedia. Podobne je to aj s národom," dodáva.

Jedinečný chrám má na tento typ stavby priam neuveriteľné rozmery - 1,5 krát 3 metre. Do chrámu sa vojde sotva šesť veriacich aj s farárom. Ide o zmenšenú kópiou byzantského kostola, v ktorom svätí Cyril a Metod učili svojich žiakov a ktorého základy sa našli na Devíne.

Pár metrov od najmenšieho dreveného kostolíka je ďalšie slovenské naj - najmenšia drevená kaplnka, ktorú vyrezali do kmeňa 200-ročnej jedle.

Stávka na pôvodnú slovanskú a goralskú kultúru má pozitívny vplyv aj na rozvoj celej obci. Viac v reportáži Ivany Ratkovskej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V archíve RTVS nájdete zadarmo a bez reklamy všetky naše spravodajské relácie.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia