Úvod Novinky Zaujímavosti
Našli sa v pionierskom tábore
Našli sa v pionierskom tábore

Našli sa v pionierskom tábore

Zaspomínajte si na letné tábory spred roku 1989.

Slnko, príroda, noví kamaráti a možno aj letná láska. Aj keď sa spoločnosť po roku 1989 zmenila, letné tábory zostali. Tie terajšie už síce nenesú názov pionierske, odpadla aj socialistická ideológia, no základ zostal – tábor bol vždy tým pravým miestom na nadviazanie nových kontaktov.

„Každý tábor sa spájal s nejakou táborovou láskou. Jednu mám aj doma a mám s ňou dve krásne deti,
" spomína v dokumentárnom cykle Fetiše socializmu Tibor Gavenda, ktorý v pionierskych táboroch robil vedúceho. „Poznali sme sa už dlhšie, ale priateľstvo, ktoré bolo medzi nami, prerástlo do lásky práve počas pionierskeho tábora. To už bolo v čas, keď ja som bol v tábore ako inštruktor a moja terajšia manželka pracovala v kuchyni ako pomocná sila," dopĺňa.

V pionierskom tábore sa spoznali aj manželia Valíkovci, ktorí spomínajú, ako do tábora zavítali už po svadbe. „Prvý rok, keď sme sa vzali, skupinová vedúca nám povedala: Ty budeš so mnou na chatke a manžel bude so športovým referentom. Teraz sa budete venovať deťom, na svoje deti ešte máte čas!"

Prízrak komunizmu bol však prítomný aj v letných táboroch. Rozdiel medzi československými a západnými deťmi bol evidentný najmä vtedy, keď pionieri vycestovali do krajín mimo socialistického bloku.

„Dostali sa tam pionieri, ktorí to dostali za odmenu, ale aj deti komunistických funkcionárov. Zaujímavá bola situácia, keď sme šli na prijatie k primátorke a museli sme si obliecť rovnošaty so všetkými odznakmi. Ľudia boli zo mňa zmätení, či sa majú postaviť, nevedeli, kto som, čo som. Určite mali zo mňa pocit, že som nejaký člen armády. Bolo to pre nich mätúce. Bolo to na nich vidieť a ja som sa cítila zvláštne, až trápne. Vtedy som si prvýkrát uvedomila, že asi niečo nie je v poriadku," rozpamätáva sa Anna Maria Sýkorová, účastníčka medzinárodného tábora vo Wuppertale.

  Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dokumentárny seriál Fetiše socializmu si môžete pozrieť v našom online archíve.

Foto: Pixabay/lograstudio

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia