Úvod Novinky Zaujímavosti
Podcast Fenomény: Hoax ako výsledok subjektivizmu?
Podcast Fenomény: Hoax ako výsledok subjektivizmu?

Podcast Fenomény: Hoax ako výsledok subjektivizmu?

Každý hlas zaváži. Pri voľbách to počúvame radi, v prípade hoaxov sa nám to už nepáči, hovorí teoretik popkultúry Juraj Malíček.

Postfaktuálnu dobu by sme podľa slov Juraja Malíčka v civilizačnom vývoji hodnotili ako čosi pozitívne práve vďaka autonomizácii jednotlivca – každý má právo na svoj názor. Podľa neho naša spoločnosť naráža na svoje vlastné ideály: „Tie ideály sa nám podarilo realizovať a hoaxy sú odvrátenou stranou. Kladieme príliš veľký dôraz na subjekt a odvrátená strana je to, že faktický svet sa rozpadá."

Ako sa spoločnosť vyrovná s hoaxmi a čo príde po postfaktuálnej dobe? „Verím tomu, že bude tlak na vyššie vzdelanie. Možno sa staneme citlivejšími a uvedomíme si potrebu vzdelávať sa," hovorí Vladimíra Čavojová.

O nevinných mestských legendách, cez konšpiračné teórie až po strach a nenávisť šíriace hoaxy, fake news či postfaktuálnu dobu diskutovala Mariana Jaremková v relácii RTVS Rádia Devín Fenomény s teoretikom popkultúry Jurajom Malíčkom a spoluautormi knihy Prečo ľudia veria nezmyslom? Vladimírou Čavojovou a Marekom Jurkovičom.

Reláciu Rádia Devín o F-ascinujúcom, E-mociálnom, N-ákazlivom, O-bsesívnom, M-imoriadnom, E-xtrémnom, N-ávykovom, Y-iracionálnom umení nájdete aj medzi našimi podcastmi.

foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia