Úvod Novinky Zaujímavosti
Z Dukly až na Devín. Poďte na Cestu hrdinov SNP s Rádiom_FM
Z Dukly až na Devín. Poďte na Cestu hrdinov SNP s Rádiom_FM

Z Dukly až na Devín. Poďte na Cestu hrdinov SNP s Rádiom_FM

V Ráne na eFeMku vám každý pondelok prinášame letný turistický seriál nielen o najdlhšej turistickej trase Slovenska.

Ak budete tráviť leto na Slovensku, letný turistický seriál Cesta hrdinov vám každý pondelok v Ráne na eFeMku ponúka niekoľko tipov na výlety.

G0435953_1590743678032_high.JPG

Mima Drgoňová vám v ňom v najbližších týždňoch priblíži najdlhšiu turistickú trasu na Slovensku – Cestu hrdinov SNP, aj zážitky turistov, ktorí ju celú prešli.

svidník.JPG

Pre tých z vás, ktorí majú radšej kratšie výlety, spomína aj pekné miesta v jej okolí. Turistický sprievodca Cesta hrdinov sa začal na severovýchode Slovenska, rovnako ako aj Cesta hrdinov SNP

Cesta hrdinov - 01 Dukla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Seriál pokračoval spoznávaním okolia Prešova a Košíc.

Cesta hrdinov Prešov

„V tejto oblasti hrozila veľká kríza Slovenskému národnému povstaniu," vysvetľuje v seriáli Cesta hrdinov Mima Drgoňová, „V prešove sídlilo veliteľstvo východoslovenskej armády, ktorá mala v lete 1944 pomôcť sovietskej armáde prejsť na naše územie cez Dukliansky priesmyk. Nemeckí velitelia to však tušili, spustili operáciu Kartoffelernte a východoslovenskú armádu odzbrojili."

402007130612a;cesta hrdinov;02 presov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tretí týždeň seriál Cesta hrdinov na Rádiu_FM pokračoval v Telgárte. Turisti, ktorí prichádzajú z Dukly, majú v tomto bode už tretinu za sebou. 

Cesta hrdinov Telgárt

Viaceré pamiatky spomenul Martin Lipták zo združenia Čierne diery: „Môžeme takto obdivovať napríklad dve huty - Etelka huta v Nižnej Slanej a Karlova huta vo Vlachove. Tiež sú tu gotické kostolíky, ktoré sú bohato vymaľované v interiéri. Tieto maľby sa do veľkej miery zachovali vďaka tomu, že ich pred časom zatreli bielou farbou a tým ich, paradoxne, zakonzervovali pre budúce generácie.“ V okolí sa nachádza aj Ochtinská aragonitová jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa či nikdy nedokončený Slavošovský tunel.


Cesta hrdinov Telgárt

Boje o Telgárt, ktoré patria k najznámejším udalostiam povstania opísal historik Martin Posch z Historického ústavu SAV: „Piateho septembra 1944 sa uskutočnil spoločný útok na Telgárt, v ten istý deň bol povstaleckými jednotkami podporovanými partizánmi Telgárt aj dobitý. Nešlo o obranný boj, povstalci toto územie dobývali. Následne sa im ho podarilo ubrániť pred Nemcami. Telgárt zaplatil za tieto boje svoju daň, mesto bolo zničené.“

402007200612a;cesta hrdinov;03 telgart Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Seriál Cesta hrdinov môžete počúvať každý pondelok v Ráne na eFeMku.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia