Úvod Novinky Zaujímavosti
Psychológ o nedodržiavaní opatrení a nosení rúšok
Psychológ o nedodržiavaní opatrení a nosení rúšok

Psychológ o nedodržiavaní opatrení a nosení rúšok

Prečo a kedy dávame rúška z tvárí dole?

Nosenie rúšok má mnohých zástancov, ale aj odporcov... Odborníci otvorene hovoria, že počas pandémie (nielen pandémie koronavírusu) je vhodné, aby sme mali horné aj dolné dýchacie cesty prekryté na miestach s vysokou koncentráciou ľudí a tiež v uzavretých priestoroch. Infikovaní s rúškom na tvári bránia šíreniu nákazy, zdraví ľudia s rúškom sa chránia pred infikovaním.

Mnohé štáty však hlásia nedodržiavanie bezpečnostných opatrení. Počet ľudí, ktorí pravidlá nerešpektujú, stúpa. Mnohí zabúdajú, že nariadenie je niečo iné ako odporúčanie. Takýto problém riešia aj Belgičania. Množia sa dokonca útoky na policajtov, šoférov hromadnej dopravy či obchodníkov, ktorí ľudí bez rúšok na to upozornia.

Nakazilo sa viac ako 18 miliónov ľudí

Psychológ hovorí, že ľudia dokážu rešpektovať nariadenia do určitého momentu. Potom sa však emócie začínajú biť a oveľa väčšiu prednosť dostáva potreba stretávania či objímania. Obavy a úzkosť z nákazy koronavírusom ide do ústrania...

Ako ďalej dodáva psychológ, dôležité je, aby verejnosť dostávala komplexné, overené a odborné informácie aj čo sa nosenia rúšok týka. Pravidelne a opakovane. Je potrebné zdôrazňovať, že koronavírus je stále medzi nami a predstavuje nebezpečenstvo.

Počet nakazených už celosvetovo prekročil hranicu 18 miliónov nakazených. Viac sa dozviete v reportáži zo Správ RTVS. Viac tém nájdete na Facebooku.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia