Úvod Novinky Zaujímavosti
Zastaviť sa a zdvihnúť zrak. Nebo ponúka vesmírne divadlo
Zastaviť sa a zdvihnúť zrak. Nebo ponúka vesmírne divadlo

Zastaviť sa a zdvihnúť zrak. Nebo ponúka vesmírne divadlo

NASA za jednu z fotografií dňa vybrala záber perzeíd z východného Slovenska.

Na nočnej oblohe možno pozorovať nebeské divadlo. Obežná dráha Zeme sa v týchto dňoch stretáva s dráhou meteorického roja Perzeíd. Výsledkom je divadlo, ktoré stojí za pozorovanie. Bonusom je to, že obľúbený úkaz vidno voľným okom. Perzeidy sú úlomky, čiastočky kométy, ktoré pri kontakte so zemskou atmosférou zhoria. Ľudovo povedané, v noci aj u nás padajú hviezdy.

Prvé Perzeidy spravidla možno pozorovať už 17. júla, posledné 24. augusta. Najviac ich však padá práve v tomto období - od 11. do 13. augusta. Ideálne podmienky na ich pozorovanie sú jasná obloha, miesto bez svetelného smogu a ďalej od obývaných oblastí. Prekážkou môže byť aj svit mesiaca.

perzeidy

Atrakcia aj pre vedu

Perzeidy pochádzajú z kométy 109P/Swift-Tuttle, ktorá má obežnú dobu cca 133 rokov. V rokoch 1991, 1992 a 1993 boli Perzeidy mimoriadne aktívne - do atmosféry vletelo aj viac než 300 meteorov za hodinu. Výnimočná bola aktivita Perzeíd aj v roku 2016 - približne 200 meteorov za hodinu. Štandardne majú Perzeidy konštantnú výdatnosť, asi 100 až 120 meteorov za hodinu, bežný pozorovateľ ich vidí približne polovicu, teda asi 50 až 60, čo znamená cca jeden meteor za minútu.

Pozorovanie meteorov je atrakciou pre fanúšikov astronómie, no má aj vedecký prínos. Meteory zaznamenávajú pozorovatelia na celom svete. Údaje z rôznych miest a tiež ich porovnávanie v jednotlivých rokoch umožňujú mapovať charakteristiku celého meteorického roja. „V podstate atmosféra je našim laboratóriom. Takže v nej vlastne vidíme, aké vlastnosti má materiál, ktorý vznikal pred 4,5 miliardami rokov," hovorí astronóm Juraj Tóth.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V archíve RTVS zadarmo a bez reklamy nájdete aj ďalšie zaujímavé reportáže od našich spravodajcov.

V decembri Geminidy

Perzeidy sa niekedy nazývajú aj slzami svätého Vavrinca, keďže ich bolo vidieť na oblohe aj v noci roku 258, keď popravili svätého Vavrinca za rozdanie cirkevného majetku chudobným ľuďom. Názov meteorického roja je odvodený od názvu súhvezdia Perzeus, z ktorého meteory vplyvom perspektívy zdanlivo vylietajú.

Podobne intenzívny meteorický roj, ako sú Perzeidy, majú Slováci možnosť sledovať, ak to dovolí počasie, v polovici Decembra. Sú to takzvané Geminidy.

NASA siahla na Slovensko

Každoročné divadlo perzeíd si v pondelok 10. augusta pripomenul aj americký Národný ústav pre letectvo a vesmír (NASA), keď za fotografiu dňa si vybral záber pochádzajúci z Kolonického sedla na východe Slovenska. Záber zachytáva meteorický roj v noci z 9. na 10. augusta 2018.

perzeidy

"Snímka z dôvodu náročnosti vznikala vyše 450 hodín čistého času a pre bežnú prácu som na nej robil postupne po večeroch takmer dva roky. Ide o veľmi náročnú, sofistikovanú prácu, v ktorej veľkú úlohu hrala aj matematika spracovania digitálnych dát a kalibračné práce," priblížil proces vzniku finálnej podoby fotografie jej autor Petr Horálek.

Snímka zobrazuje meteorickú mozaiku zloženú zo siedmich samostatných fotografií a je multiexpozíciou vyobrazenou do celonočnej panorámy. Spolu je na nej podľa Horálka vidieť 407 meteorov z roja Perzeíd.

(foto: Petr Horálek, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia