Úvod Novinky Zaujímavosti
Hoaxy o korone zabili stovky ľudí, konšpirácie sa šíria ďalej
Hoaxy o korone zabili stovky ľudí, konšpirácie sa šíria ďalej

Hoaxy o korone zabili stovky ľudí, konšpirácie sa šíria ďalej

Konšpirátori ľuďom radili piť kravský moč, metanol, či jesť veľa cesnaku.

Na celom svete zomrelo počas prvých troch mesiacov tohto roka v dôsledku nepravdivých informácií súvisiacich s novým koronavírusom najmenej 800 ľudí. Tvrdí to štúdia, ktorú len minulý týždeň publikovali v American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Podľa nej v nemocniciach pre falošné informácie šíriace sa najmä na sociálnych sieťach prijali okolo 5 800 ľudí. Množstvo osôb zomrelo po vypití metanolu alebo čistiacich prostriedkov na báze alkoholu, pričom si mysleli, že sa tak vyliečia z koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým uviedla, že „infodémia" týkajúca sa koronavírusu sa šíri rovnako rýchlo ako samotný vírus a konšpiračné teórie či fámy vedú k úmrtiam a zraneniam.

korona, hoax Po proteste proti koroopatreniam, ktorý sa konal 1. augusta 2020 v Berlíne a na ktorom sa podľa polície zúčastnilo asi 20-tisíc ľudí, začali na sociálnych sieťach kolovať fotografie obrovských demonštrácií s tvrdením, že v nemeckej metropole sa zhromaždilo až 1,5 milióna ľudí. Použité boli ale fotografie z júnového protestu proti rasizmu z Berlína a aj z úplne iných miest.

Útoky na ľudí a vysielače

Autori štúdie objasnili, že mnohí ľudia postupovali podľa odporúčaní, ktoré vyzerali ako odborné rady lekárov, ako napríklad konzumácia veľkého množstva cesnaku alebo vitamínov, čo malo údajne pomôcť v prevencii proti vírusu. Iní napríklad pili aj kravský moč. Podľa vedcov mali všetky tieto kroky „potenciálne vážne následky" na zdravie ľudí. Uviedli, že zodpovednosť za boj proti infodémii majú medzinárodné agentúry, vlády a sociálne médiá. Vlastné vyšetrovanie BBC odhalilo, že dezinformácie o víruse viedli aj k útokom, podpaľačstvu a úmrtiam. Šírenie nepravdivých informácií súviselo aj s masovými útokmi v Indii či otravami v Iráne. Ľudia útočili aj na stožiare telekomunikačných spoločností v domnienke, že prispievajú k šíreniu nákazy.

korona, protest Stovky ľudí 16. augusta protestovali v španielskom Madride proti povinnému noseniu rúšok a ďalším opatreniam.

Kloktať teplú vodu

Internetom sa šíril aj hoax, ktorý ľuďom odporúčal, aby si pri zvýšenej teplote nedávali liek ibuprofen, pretože duplikuje ochorenie COVID-19. Konšpirácia sa opierala o pitvy pacientov z Talianska, kde mali mať všetci zosnulí v tele práve túto látku. Ženu, ktorá hoax začala šíriť, polícia našla a už čelí obvineniu zo šírenie poplašnej správy.

Tisíce používateľov Facebooku šírili tiež tvrdenie, podľa ktorého sa odporúča piť veľa tekutín a kloktať teplú vodu so soľou či octom ako prevenciu proti nákaze. „Odporúčanie" vyvrátili medzinárodné zdravotnícke organizácie, lekári a aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Text sa šíril v obrázkovej forme na Facebooku v češtine, ale zdieľali ho aj slovenskí užívatelia.

Korona ako biologická zbraň

Slovenská polícia od začiatku marca o novom koronavíruse vyvrátila už viac ako 65 hoaxov. Polícia postupne vyvracala hoaxy o utajovaní počtu nakazených, utajovaní nových prípadov, tajných informáciách od slovenského lekára z Číny, o receptoch na prevenciu pred infekciou alebo receptoch na liečbu, informácie o falošných SMS správach od štátnych inštitúcií a falošných zvukových nahrávkach šírených v súkromných správach a četoch, tajné správy o prípravách na totálnu izoláciu Bratislavy, o prevoze choroby COVID-19 vlakom, o tom, že Európska únia a NATO nerobia nič na pomoc členským štátom, o koronavíruse ako biologickej zbrani či o cielenom nakazení Rómov.

koronavírus, hoax Na facebooku bolo zdieľané video, podľa ktorého malo dôjsť k vypúšťaniu vírusu na ľudí prostredníctvom lietadla. V skutočnosti išlo o tri roky starú videonahrávku Boeingu 787 Dreamliner.

Objavili sa zábery na falošné obete epidémie či na postrek obyvateľstva. Polícia musela vyvracať aj "tajné informácie od kamaráta z krízového štábu", špekulatívne spájanie smrti osoby s koronavírusom, informácie o tajnom pokyne premiéra Igora Matoviča o očipovaní obyvateľstva a šírení ochorenia prostredníctvom 5G siete. Objavili sa falošné správy, ktoré informovali adresáta, že jeho príbuzný zomrel, ale tiež správy zľahčujúce pandémiu a počet obetí.

Gates a mikročipy

Momentálne sa mnohí obávajú, že po vytvorení vakcíny sa na sociálnych sieťach objavia kampane namierené proti očkovaniu. Napriek tomu, že sociálne médiá odstraňujú alebo označujú falošné správy o vakcínach, ostatný prieskum v USA ukázal, že 28 % Američanov verí, že Bill Gates chce zneužiť vakcináciu na implantáciu mikročipov do ľudí.

bill gates Talianska poslankyňa Sara Cunialová v prejave 15. mája v parlamente tvrdila, že očkovanie je zbytočné či dokonca nebezpečné, Bill Gates má plán na vyľudnenie planéty a vďaka jeho vakcínam môžu ľudia v rozvojových krajinách ochrnúť či umrieť. Videozáznam jej prejavu sa šíril po sociálnych sieťach a videli ho státisíce ľudí.

(info: BBC, SITA, TASR, foto: TASR, AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia