Úvod Novinky Zaujímavosti
Cena obľúbenej potraviny Slovákov stúpne
Cena obľúbenej potraviny Slovákov stúpne

Cena obľúbenej potraviny Slovákov stúpne

Môžu za to jarné mrazy aj výrazné suché obdobie.

Slabá zima, jarné mrazy a výrazné sucho. Včelári hovoria o slabej sezóne a otvorene priznávajú, že cena medu môže do konca tohto roka stúpnuť. S našou kamerou sme sa boli pozrieť, ako pracuje včelár Karol Kliment, ktorý máva v takomto čase vytočených už 1500 kilogramov medu. Tento rok má len 500 kilogramov a sezónu hodnotí ako najhoršiu v histórii.

Nedostatok medu hlásia nielen včelári z juhu našej krajiny, kde sme sa boli pozrieť s kamerou, o nedostatku zlatistej tekutiny hovoria včelári z celého Slovenska. Mnohí dokonca za celú sezónu nevytočili žiaden med. Včely len kŕmia a udržiavajú v kondícii.

Na udržanie včelstiev bude podľa mnohých remeselníkov potrebná pomoc od štátu. Tá by sa podľa nich mala dokonca zvýšiť. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka poskytne v tomto roku včelárom maximálnu pomoc. Na opeľovaciu činnosť dostanú až 1,3 milióna eur a pomoc príde aj z Európskej únie, a to oveľa vyššia ako v predošlých rokoch," uviedol hovorca ministerstva Daniel Hrežík.

Aj napriek dotáciám a podpore med zdražie. V priemere o dve eurá za kilogram. Viac o tom, čo bude s medom, sa dozviete v reportáži zo Správ RTVS.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia