Úvod Novinky Zaujímavosti
Na Považí môžete cestovať v čase. Necháte sa nahovoriť?
Na Považí môžete cestovať v čase. Necháte sa nahovoriť?

Na Považí môžete cestovať v čase. Necháte sa nahovoriť?

Drevenice s bielymi okenicami lákajú našincov aj zahraničných turistov.

Nádherné slovenské drevenice obdivujú nielen našinci, ale aj mnohí turisti zo rôznych kútov sveta. Tie najtypickejšie majú biele okenice a dnes ich nájdeme napríklad v Hornej a Dolnej Marikovej. Turisti ich vyhľadávajú aj počas aktuálnej dovolenkovej sezóny, etnológov zároveň teší, že majitelia svoje drevenice zveľaďujú.

„Ľudia si uvedomujú, že drevenice majú historickú hodnotu. Na Považí je takmer v každej obci malé múzeum, ktoré sa snaží udržiavať miestne zvyky," hovorí etnologička Petronela Rágulová.

O tom, ako sa kedysi žilo, si môžu ľudia pozrieť v skanzene v Hornej Marikovej. Typickými predmetmi prispeli ľudia z celej Marikovskej doliny.

V jednej, takmer 150-ročnej drevenici, sme sa boli pozrieť s našou kamerou. Jej majiteľka, ktorá býva v susednom dome, je vždy ochotná návštevníkom ukázať všetko staré, ale zároveň mimoriadne krásne a vzácne.

Históriou to dýcha aj v obci Slopná. Obec plánuje rekonštrukciu najstaršieho domu. Prvé práce sú naplánované na september. Pozrite si reportáž zo Správ RTVS.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia