Úvod Novinky Zaujímavosti
Záujem Slovákov o vakcínu proti chrípke je stále nízky
Záujem Slovákov o vakcínu proti chrípke je stále nízky

Záujem Slovákov o vakcínu proti chrípke je stále nízky

Aj napriek tomu, že vakcíny v plnej sume preplácajú zdravotné poisťovne.

Slovensko patrí dlhodobo ku krajinám s najnižšou zaočkovanosťou proti chrípke. Takúto formu prevencie využili minulý rok len štyri percentá občanov. Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) by mohlo očkovanie proti chrípke tento rok zmierniť dopady koronavírusu.

„Pacienti, ktorí sa nechajú zaočkovať proti chrípke, ľahšie znášajú koronavírus a celý priebeh ochorenia... Imunitný systém sa nabudí a tvorí protilátky," hovorí Eva Janičková, všeobecná lekárka pre dospelých.

Výroba chrípkovej vakcíny je však špecifická. Každý rok má iné zloženie. Určuje sa podľa toho, ktoré kmene vírusu vyčíňali predchádzajúcu sezónu. Otázka znie, či bude vakcín proti chrípke dostatok a či sa ich počet navýši, ak ľudia preukážu záujem.

Na Slovensko sa dovážajú vakcíny od dvoch výrobcov. Záujem však stále nie je vysoký. Ak bude vakcín nedostatok, Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciu je pripravené okamžite riešiť.

Očkovanie proti chrípke sa odporúča absolvovať na jeseň, a to hlavne ľuďom starším ako 65 rokov, tehotným ženám a tiež pacientom s chronickými ochoreniami. Zdravotné poisťovne vakcínu plne preplácajú.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia