Úvod Novinky Zaujímavosti
Praje koronavírus kutilstvu?
Praje koronavírus kutilstvu?

Praje koronavírus kutilstvu?

Ako funguje súčasná DIY kultúra na Slovensku? Dotkla sa jej nejakým spôsobom pandémia nového koronavírusu?

Na vzťah k DIY (do it yourself), alebo kultúre „urob si sám" sa redaktorka Rádia_FM Vladimíra Gahérová pýtala organizátorov festivalu Skapal pes fest, koncertov na garážach, zástupcov trnavskej umeleckej komunity Kubik či hudobníka Raptora Kocha.

„Do it yourself vnímam ako metódu, ktorou sa dá robiť hocičo. Rozhodli sme sa organizovať festival Ako malí sme chodili kade-tade na podobné festivaly na východnom Slovensku, preto sa mi metóda festivalu zdala jediným použiteľným modelom," prezradil organizátor festivalu Viktor Pončák.

Kultúru „urob si sám" vyznáva aj komunitné centrum Kubik, ktoré založili skejteri z Trnavy. O tom, prečo DIY, hovoril Matúš Hlinčík, spoluzakladateľ centra: „DIY preto, lebo neradi čakáme na to, kým nám niekto niečo spraví a tiež preto, že nemáme nad sebou radi pocit finančnej nadvlády."

Kríza spôsobená pandémiou koronavírusu ovplyvnila aj ich komunitu. Podľa slov Matúša Hlinčíka museli síce zrušiť všetky akcie, no koronakríza ich prinútila, aby začali premýšľať inak.

Vypočujte si celú reportáž Vladimíry Gahérovej o kultúre „do it yourself" na Slovensku:

DIY vs Covid Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia