Úvod Novinky Zaujímavosti
Špeciálna časť 5 proti 5 je svetovým unikátom
Špeciálna časť 5 proti 5 je svetovým unikátom

Špeciálna časť 5 proti 5 je svetovým unikátom

Šou 5 proti 5 je už dvanásť sezón stabilnou a mimoriadne obľúbenou súčasťou vysielania televíznej Jednotky RTVS.

Moderátor Andrej Bičan, dve rodiny, vtipné otázky a odpovede stovky Slovákov. To je mix zábavy, ktorý už roky spôsobuje úsmev na perách tisícok divákov každý pracovný deň o 18:15.

2020_5PROTI5_nepočujúci_foto RTVS Milan Krupčík (7).jpg

Na Slovensku ide už o dvanástu sériu, no spomienky na začiatky majú tvorcovia v živej pamäti. „Ešte len nedávno sa robil konkurz na tento program... ja som tam prichádzal ako taký malý začínajúci „chlapčok" a zhodou náhod som konkurz vyhral, pretože ja som tento program miloval už dávno predtým, keď ho dávali na nemeckých staniciach. Po základnej škole, keď som prichádzal domov som ho pozerával hojne a veľa," spomína si moderátor Andrej Bičan.


Svetový unikát

5 proti 5 je licencovaný formát, ktorý sa vysiela už dlhé roky v desiatkach krajín sveta. Naša verzia sa však môže popýšiť veľmi pekným prvenstvom. „Slovensko je vôbec prvá krajina, ktorá urobila špeciál s hendikepovanými a nepočujúcimi ľuďmi... a sme vôbec prvá krajina, ktorá vysielala tento program naživo (v roku 2018, pozn.red.), čiže máme dve prvenstvá na svete," hovorí moderátor šou.

2020_5PROTI5_nepočujúci_foto RTVS Milan Krupčík (33).jpg

5 proti 5 pre nepočujúcich

Po úspechu špeciálu v roku 2018 sa aj tento rok RTVS, pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa nepočujúcich, rozhodla vyrobiť takéto mimoriadne vydanie šou. „Vedia to hrať, dobre sa to s nimi hrá, hlavne počujúci sa naučia tie slovíčka, čo znamenajú a verím, že to bude tradícia," opisuje atmosféru z nakrúcania špeciálnej časti Andrej Bičan.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nakrúcanie si užil aj tlmočník do posunkovej reči Peter Marček, ktorého môžete poznať aj z nášho spravodajstva. „Pre mňa osobne táto relácia ukazuje, že úplne rovnocenne sa vedia pred kamerami baviť aj počujúci aj nepočujúci a to je ten najväčší benefit." Viac si pozrite v našom rozhovore.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mimoriadnu časť 5 proti 5 pre nepočujúcich si môžete pozrieť už v piatok 25.9. na obrazovkách Jednotky v tradičnom čase o 18:15.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia