Úvod Novinky Zaujímavosti
Jeho chodbami sa preháňali štúrovci, braxatorisovci či Štefánik. 240-ročné lýceum opravia
Jeho chodbami sa preháňali štúrovci, braxatorisovci či Štefánik. 240-ročné lýceum opravia

Jeho chodbami sa preháňali štúrovci, braxatorisovci či Štefánik. 240-ročné lýceum opravia

Triedy, v ktorých študovali národní dejatelia, zdobia ich podobizne.

Staré evanjelické lýceum v Bratislave dlhodobo chátra. Významnej historickej budove postavenej v roku 1783, v ktorej študovali osobnosti ako Ján Kollár, Ľudovít Štúr, Janko Kráľ, Samo Chalupka, Andrej Sládkovič či Milan Rastislav Štefánik, teraz svitá na lepšie časy. Projekt Lýceum - laboratórium slobodnej spoločnosti chce niekdajšej bratislavskej Mekke vzdelanosti a národnej pamiatke vrátiť zašlú slávu a vdýchnuť nový život - vzniknúť tu má nové kultúrno-komunitné centrum.

staré lýceum bratislava

Priestory lýcea ešte pred rekonštrukciou navštívila redaktorka Rádia_FM Vladimíra Gahérová.

Niektoré priestory lýcea už zrekonštruované sú, či už vďaka vlastným zdrojom, alebo grantom z ministerstva kultúry. Medzi takéto priestory patrí aj mimoriadne vzácny priestor na prízemí, kde sídlila lyceálna knižnica," približuje koordinátor projektu, teológ a kňaz Martin Kováč.

Triedy na prvom poschodí, v ktorých študovali národní dejatelia, zdobia ich podobizne, teda ich mladšie verzie. „Prichádzali sem v tínedžerskom veku. Boli to mladí chalani, ktorí mali svoje záujmy a potreby. V memoároch o lýceu sa dočítame množstvo vtipných historiek," poodhalil študentskú tvár lýcea Kováč.

staré lýceum bratislava Pamätná doska na rohu starého a nového lýcea nesie 67 mien najvýznamnejších študentov.

Projekt vypracoval majiteľ pamiatky - Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v bratislavskom Starom meste - spolu s nadáciou Milana Šimečku a občianskym združením Punkt.

Vypočujte si reportáž a dozviete sa, kedy projekt obnovy Starého evanjelického lýcea začne a kedy sa ráta s jeho dokončením.

Projekt Lýceum - Laboratórium slobodnej spoločnosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


(foto: Wikimedia Commons)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia