Úvod Novinky Zaujímavosti
Slováci oživili stovku rozprávok, ich práca ma úspech
Slováci oživili stovku rozprávok, ich práca ma úspech

Slováci oživili stovku rozprávok, ich práca ma úspech

Aplikácia Readmio je dostupná zadarmo.

Výskumníci z Ústavu informatiky Slovenskej akadémie vied v priebehu dvoch rokov vyvinuli novú aplikáciu pre interaktívne čítanie rozprávok. Aplikácia Readmio automaticky podfarbuje hlas hovoriaceho zábavnými ilustratívnymi zvukmi či hudbou.

ilustrácie Všetky rozprávky v aplikácii majú aj krásne ilustrácie.

Podľa vedúceho projektu doktora Milana Ruska Readmio sleduje, ktorú časť textu rodič dieťaťu aktuálne číta a podľa toho spúšťa prehrávanie príslušných vopred pripravených ilustratívnych zvukov. „Všetci žijeme v uponáhľanom svete a je čoraz menej a menej času pre naše deti a našu rodinu. My veríme, že taká skvelá vec, akou je čítanie pre deti, si zaslúži našu pozornosť a z dlhodobého hľadiska bude mať veľký a pozitívny dopad," uvádzajú na svojom webe tvorcovia aplikácie.

Readmio je dostupná zadarmo pre platformy iOS aj Android, nevyužíva po nainštalovaní internetové služby a hlasové rozpoznávanie pracuje offline. S každou ďalšou stiahnutou rozprávkou si aplikácia stiahne aj všetky príslušné zvuky a hudbu priamo do telefónu. Momentálne aplikácia ponúka 100 rozprávok domácich a aj svetových autorov pre slovenský a český jazyk a takmer 1 800 jedinečných zvukov. Dostupná má byť čoskoro aj v ďalších zahraničných štátoch. Za prvé tri mesiace si ju podľa SAV stiahlo takmer 40-tisíc užívateľov.

Ústav informatiky SAV Budova Ústavu informatiky SAV v bratislavskej Karlovej Vsi.

Ukazuje sa nám, že deti takáto forma čítania rozprávok veľmi baví. Vyslovene sa tešia na to, aký ďalší zvuk príde. Majú oveľa radšej takéto interaktívne čítanie ako čítanie klasické. Možno je to aj tým, že deti sú zvyknuté na tablety či hry a takýto medzi stupienok medzi klasickým čítaním a zvukovou kulisou počítačovej hry sa im veľmi páči," ozrejmil Milan Rusko v reportáži redaktora Rádia_FM Petra Dolníka.

Vypočujte si celý príspevok a dozviete sa, na akom ďalšom projekte výskumníci z SAV pracujú.

Interaktívne čítanie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


(foto: Shutterstock, Readmio.com, SAV.sk)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia